„Токуда“ вдигна три път таксата за взимане на кръв

0

Ценоразписът на услугите в клиниката също набира космически висини

Знаете ли, че от 1 август тази година таксата за една пълна кръвна картина в клиничната лаборатория на болница „Токуда“, или както се казва сега „Аджибадем сити клиник“, от 2 лв. скочи почти тихомълком на 6 лева?

И аз не го знаех, но онзи ден ми се наложи да ми вземат една спринцовка кръв, и то по линия на Здравната каса, а не по „свободния прием“, т.е. по пазарни цени, разказва К. Петров пред „Минаха години“.

И като пенсионер си бях приготвил чинно двата лева такса, ама криво съм си направил сметката. Защото на гишето на регистратурата на клиничната лаборатория трите служителки много любезно ми обясниха, че таксата вече е 6 лева от 1 август. Попитах ги защо това не е оповестено на видно място на регистратурата, а те ми отговориха, че не зависело от тях, но в отделенията на болницата и в сайта им било оповестено, както и новият ценоразпис на здравните услуги. Да, но в случая аз съм външен пациент, а не лекуващ се в болницата, та да скитам по отделенията, а не знаех, че предварително трябва да вляза на сайта им. Разгеле новият ценоразпис бе там, на място, но затрупан под едни декларации и, ако не попиташ специално, няма да можеш да го откриеш.

Е, такива номера без означени цени на зарзавата ги правят мургавите търговци на Женския пазар, не знаех, че и в здравеопазването имало мегдан за тях. Хеле, накрая въпросът се реши благополучно, защото имах някой друг лев, стиснат в дебитната карта за зор-заман.
Не искам да коментирам цените на едно здравно заведение, защото не е луд, който яде зелника, а този, който му го дава. Но бъдете сигурни, че така нареченият платен преглед може да направи див и щастлив всеки здравно неосигурен сиромах или друг пациент, на когото вече са се изчерпали възможностите да вземе съответното направление по Здравната каса. Така например за един 20-минутен преглед при гастроентеролог във въпросната „Токуда“ ще ви обръснат ценоразписно едни нищо и никакви 90 лева – горе-долу 20% от минималната за страната пенсия. 

Как ги изчисляват тия цени, един Господ знае. Може би следват линията на цените на газа. Или в крайна сметка всичко зависи от международното положение, както навремето се оправдаваше Тато…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече