Тайни врътки: Гласят Борисов за президент

0

 Изцепката на Слави Трифонов е част от мащабната акция за завръщането на Борисов на политическата сцена, но като президент. Това съобщи за „Галерия“ отлично информиран източник. В синхрон с ИТН работи и  ВМРО, откъдето в прав текст обявиха, че търсят съюз с патриотични формации.

Готови да работят за промяна на държавното управление новата патриотична патерица на Борисов, наред с форматиране на бъдещето му президентстване, се заканила и да осигури депутати към следващото парламентарно присъствие на ГЕРБ, за да се улесни формирането на управляващо мнозинство.

В своето управление Борисов и преди е разчитал на такива съюзи. В прегръдка с него бяха ВМРО и НФСБ,  а техните лидери бяха вицепремиери. Дори воювалият в предишни години с него Волен Сидеров беше в този съюз, който осигури на ГЕРБ сравнително комфортна среда за управление.

Самият Борисов бил напълно съгласен с подобен проект, стига да не му искат пари, твърди източникът на „Галерия“. Колкото и скандали да му устройваха патриотите в качеството си на коалиционни партньори, Борисов успяваше да управлява главно заради тяхната подкрепа.

Сега отново бил готов на компромис, само и само да се върне на бял кон.

 Бившият премиер обаче смятал, че някои от предишните му патриотични приятели Няма как отново да станат такива, визирайки Валери Симеонов. Този му вицепремиер напусна поста си със скандали и публични упреци към лидера на ГЕРБ. Подобни изцепки имаше и Волен Сидеров.

 Така от предишните авери на Борисов като най-стабилен си остава Красимир Каракачанов, който вече е почетен председател на ВМРО, а организацията се ръководи от съпредседатели. Именно той бил основата на новия патриотичен съюз. Не е тайна, че Каракачанов никак не харесва Костадин Костадинов и „Възраждане“, а възходът на тази партия силно го дразни. Затова организирал новата завера, разчитайки на дълбоките организационни връзки на ВМРО с местни структури, нещо, което Костадинов тепърва изгражда с променлив успех.

Той доста яростно твърди, че Пеевски е финансирал ВМРО години наред.

Желанието на Костадинов да вземе съвсем сам патриотичната ниша е видимо с просто око, но не се знае дали няма да му мине котка път.

Все пак повечето му знакови фигури го напуснаха, а Борисов няма да откаже нова подкрепа и да разчита само на „Възраждане“.

 Впрочем ВМРО и съвсем открито заяви, че прави консултации за обединение на българските патриотични формации.

Съпредседателят на партията Искрен Веселинов заяви: “ България като цяло и българските патриоти, консерватори,  всички, които смятат, че националният интерес  е по-важен от обслужването на външни интереси, трябва да намерят своя консолидация.  Не говорим само за партии, а за неправителствени организации, за лидери на обществено мнение, всъщност всички които смятат, че те трябва да имат български вектор в политиката, която се кове в Народното събрание“.

Интересни са основните пунктове, по които патриотите ще търсят допирни точки. Съюз е търси с формациите, които подкрепят радикална промяна на конституционния ред в държавата, а именно- президентска република, изваждане на прокуратурата от съдебната система и промяна в работата на парламента – чрез ограничаване до 3  на мандатите на народните представители и работа на две сесии през годината.

Тези звучащи разумно предложения обаче не били напълно договорени с Борисов. Както е известно, той обича да повтаря: „Ние не сме президентска република“, визирайки действията и изявленията на Румен Радев.

Но пък мнението му може да се промени, ако става въпрос за друг президент, например – той самият.

 От друга страна обаче, има редица малки партии, които биха се долепили до ВМРО именно по линия на тази идея. Тя никак не е чужда на онези, за които парламентаризмът е изчерпал своя потенциал и промяната в Конституцията вече е наложителна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече