Американската MAHALSA: Български псевдоловец е забъркан в скандална международна схема за търговия с части и органи от редки животни!

0

Мирослав Ненковски е името на българина, което изскача в журналистическо разследване на американската онлайн медия mahalsa.us за международна схема за търговия с части и органи от редки и защитени животински видове. 

Според задокеанските ни колеги, слонски бивни, рог от носорог, крокодилски нокти и кожа са само част от „трофеите“, които група от международни контрабандисти и бракониери разпродават чрез deep web интернет сайтове из цял свят.

Ненковски, който обича да се представя в България и сред познатите си като организатор на международни сафарита зад граница, е всъщност едно от лицата, забъркани в бруталната търговия с части от редки животни, пишат американските журналисти.

Сигнали срещу Ненковски са били получени в цял куп международни организации, занимаващи се с опазване и защита на животинските видове. В тях изрично се подчертавало, че българинът е един от главните организатори в тази престъпна дейност.

Подобни сигнали вече са били изпратени до  Световния фонд за природата – WWF, до Международния съюз за защита на природата –  IUCN,  до Европейската комисия, както и до редица други престижни международни организации, занимаващи се с опазване на околната среда и животинските видове.

В най-новия доклад на IUCN за бракониерството на носорози и незаконната търговия, представен преди дни, се отчита, че най-малко 2707 носорога са били бракониерски уловени в Африка между 2018 г. и 2021 г. Според официални данни рог от носорог се продава на черния пазар за 40 000 €/kg (при актуална цена на 1 kg злато от около 31 000 €), а цената на необработена слонова кост достига 620 €/kg. Костите от тигър се търгуват на цени до 900 €/kg. 

По данни на ООН, само търговията с рога от носорози годишно достига обем от близо 200 милиона евро.

Не е ясно под каква точно форма Мирослав Ненковски набира клиентите си в България и чужбина, но според мнозина ползвали неговите услуги той работи на ръба на закона, като често

https://mahalsa.us/news/bulgarian-poacher-involved-in-scandalous-international-scheme-for-trade-in-parts-and-organs-of-rare-animals/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече