Васко Кеца пя на уше на Камен Костадинов часове преди смъртта му

0

Стотици изпратиха знаковия политик от ДПС, Боби Михайлов изгуби най-силния си съмишленик в БФС

Стотици опечалени изпратиха в последния му земен път емблематичния политик от ДПС Камен Костадинов, който почина внезапно на 51-годишна възраст след масивен инфаркт във Варна през отминалия уикенд. Да почете паметта на Костадинов в софийския храм „Света София“ дойде и Симеон Сакскобургготски въпреки преклонната си 85-годишна възраст.

Царят беше коалиционен партньор с ДПС при управленския мандат на Сергей Станишев в периода 2005-2009 г. Десетки политици, футболни босове и значими обществени фигури също присъстваха на поклонението пред тленните останки на Камен Костадинов. На опелото обаче отсъстваше Ахмед Доган, който проводи скъп венец за „сбогом”.


Знаковия политик от ДПС почина изненадващо през отминалата неделя по време на почивка във Варна със съпругата си Венета и един от синовете си, докато закусва в градината на 5-звезден апартаментен комплекс, където има лятно жилище. Очевидци на кончината му разказват, че докато пиел кафето си, подготвяйки се да отпътува към курорта Св. Св. Константин и Елена, Камен Костадинов започнал да кашля, сякаш задавяйки се. След това се свлякъл от масата, изпаднал

в несвяст пред очите на семейството си

и десетки други хора. Пристигналите след около 10 минути лекари от Спешна помощ само констатирали смъртта му.
Часове преди Камен Костадинов да почине изненадващо, той е бил сред ВИП гостите на 50-ия юбилей на председателят на ДПС във Варна Ерджан Ебатин. На 27 август Ебатин даде пищно парти в тузарско заведение в морския град, приключило в ранните часове на следващия ден.
Камен Костадинов обаче не изкарал на купона до сутринта, тръгнал си около 1 след полунощ, след като естрадната легенда Васил Найденов му изпълнил на уше няколко от вечните си хитове. Присъстващи на купона на Ерджан Ебатин са категорични, че на партито

Костадинов консумирал единствено минерална вода.

Заради претърпян инфаркт преди около 2 г. и поставен му стент на сърцето в университетската болница „Лозенец“, емблематичния политик от ДПС отказал алкохола, месото, безалкохолните напитки и дори пурите. Преди това пушел всеки ден по 2 кубински цигари.
Внезапната смърт на Камен Костадинов нанесе тежък удар не само на семейството и многобройните му приятели, но и на ДПС. Костадинов трябваше да води две от листите на партията на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври – във Велико Търново и в София-област. След смъртта му за водач на търновската листа от ДПС бе посочен Йордан Цонев, който беше най-добрия приятел на Камен Костадинов. Цонев бе сред най-разстроените на поклонението във вторник и дори се просълзи.
Според политическия вестник „Филтър“, със смъртта на Камен Костадинов ДПС ще загуби около 60 000 гласа, което се равнява на трима или четирима депутати в зависимост от сложната изборна аритметика. Приживе Костадинов имаше репутацията на

черноработник №1 в ДПС,

той координираше „на терен“ структурите на партията в Централна и Северна България.
Камен Костадинов влиза в политиката през далечната 1990 г., когато е само на 20 и е студент във Велико Търново. В зората на демокрацията той лепи предизборни плакати на СДС в старопрестолната столица, организира срещи на депутати с местните жители. Избран е за председател на СДС във Велико Търново през 1995 г., а впоследствие е назначен за областен управител на родния си град Шумен.
През 1997 г. Камен Костадинов участва в предизборната кампания на президента Петър Стоянов, когато се запознава с лидера на ДПС Ахмед Доган във Велико Търново. В онзи момент ДПС и СДС работят съвместно, преди отношенията между двете партии рязко и безвъзвратно да се вледенят след премиерския мандат на Иван Костов.
През есента на 1997 г. Камен Костадинов получава

лична покана от Ахмед Доган

да се присъедини към ДПС, след като влиза в конфликт с част от софийския елит на СДС. Заедно с него към Движението за права и свободи се присъединяват и други знакови политици от СДС – Христо Бисеров и Йордан Цонев. Оттогава Камен Костадинов минава за един от най-близките съмишленици на Ахмед Доган. Той беше депутат от ДПС в цели пет Народни събрания – в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Той пропусна по свое желание последните три парламента, но за предстоящите избори на 2 октомври трябваше да води две от листите на ДПС – във Велико Търново и в София-област.
След кончината на Камен Костадинов мнозина поставят под въпрос президентския трон на Борислав Михайлов в БФС. Публична тайна бе, че именно Костадинов осигуряваше

безпроблемните победи на Михайлов

на конгресите на БФС посредством влиянието, което имаше в аматьорските футболни отбори от Северозападна България. Емблематичния политик от ДПС беше в управата на БФС от 2005 г., когато Михайлов свали от трона компрометиралия се след международен корупционен скандал Иван Славков – Батето.
„Камен Костадинов беше най-дейния от управата на БФС, по негова идея във футболния съюз започнаха да финансират частично детско-юношеските школи и да изпращат на обучение в чужбина млади и перспективни треньори. Костадинов издейства и новата централа на БФС в квартал „Бояна“ и изграждането на модерна тренировъчна база за националите. Той обаче винаги предпочиташе да стои в сянка и да не бие барабана за свършеното от него“, спомнят си с тъга за него във футболните среди.
Последните години от живота си Камен Костадинов прекара в Арбанаси, където купи къща със статут на архитектурен резерват. Политикът инвестира в имота през 2017 г. и близо 2 г. ремонтираше къщата. Споделял е, че избрал да живее в Арбанаси заради спокойствието и уникалната природа, както и заради факта, че е близо до родния му град Шумен, писа Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече