Колко ще ни струва отоплението тази зима?

0

Газ и парно са най-скъпи, най-евтини са климатиците

Тази зима сметките за отопление ще бъдат драстично по-високи от миналата. По този въпрос са категорични всички експерти. Няма как студените месеци да ни докарат ниски сметки заради шоковото поскъпване на газа с 60%, който пък дърпа нагоре всички останали цени. Най-скъпото отопление ще е това с газ, а най-евтиното остават климатици, термопомпи, след това твърди горива, дърва, пелети, брикети.

Заради задаващите се непосилни суми за отопление, потребителите- консуматори на газ, масово преминават на ток. Не са малко и тези, които се отказват и от „Топлофикация”, отчитат експертите. Затова и в момента масово се купуват климатици и бойлери, както и електрически радиатори, разкриват търговците в специализираните магазини.  


Сега най-важният въпрос остава колко ще струва зимата с различните типове отопление и ще издържи ли електрическата мрежа, ако абонатите на парно и газ преминат на ток? Поскъпването на газа с 60%, както и допълнителното очакване от 6 на сто през септември, ще повлече нагоре и сметките за домакинствата на газ и парно още от предстоящия отоплителен сезон. Препускат нагоре и цените на дървата и пелетите. Поскъпването им спрямо миналата есен е между 2 и 3 пъти.


Изчисления на експерти от Центъра за енергийна ефективност сочат, че сметката за следващия отоплителен сезон за апартамент от 65 кв. м. в газифицирано жилище ще надхвърли 2000 лв. идващата зима. Сред скъпите варианти остава и отопление с пелети – 1564 лв. и с духалки на ток – близо 1300 лв.


Абонатите на „Топлофикация” също имат повод за тревоги – при отопление на централно парно, сметката за сезона ще достигне средно 800 лв., и то, ако цената на топлофикациите се запази. Все пак по-евтино ще е отоплението на дърва, но ако вече сте ги купили.


Всяко ново поскъпване на газа се отразява върху топлата вода. Дори в летните месеци, когато отопление няма, сметките за синьо гориво отиват над 100 лева. Потребители, взели решение да зарежат газовите котли и да минат на ток, твърдят, че са намалили сметките си сериозно – от 400 на по-малко от 200, например, или поевтиняването е с около 20%. Така или иначе едно е ясно – ползването на газ през зимата ще е най-скъпият вариант за отопление. Най-изгодни пък са климатиците и термопомпите, категорични са експертите.


Затова и в момента стотици столичани трескаво пазаруват климатици, предимно за отопление, категорични са търговците. Купуват и бойлери, но остават въпросителните – дали елмрежата ще издържи на натоварването.


Експертите твърдят, че не очакват проблеми в разпределителната и преносна мрежа, но натоварването може да се отрази в ниското напрежение. Проблеми се задават най-вече в проектираните на газ ново строителство блокове, които ще се окажат реално заплашени – както на ниво отделен апартамент, така и на ниво трафопостовете на разпределителната система. Най-често ще падат бушоните, предупреждават експертите.


Електроенергийният системен оператор обещава, че имат готовност да посрещнат допълнителни абонати и голямата мрежа ще издържи допълнителни натоварвания, ако много потребители минат от газ и парно на ток, но може да има локални претоварвания. Застрашена при ниското напрежение система е тази в София, писа Уикенд.


Затова и специалистите предупреждават, че не бива да натоварваме мрежата, като ползваме твърде много електрически уреди по едно и също време, защото ще започнат повреди. Не включвайте едновременно печката, миялната машина, прахосмукачката и сешоара, дават пример експертите.


Компетентните припомнят, че сметката ви може да спадне значително, ако апартаментът е добре изолиран. Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си – в повечето помещения около 20 градуса, а в спалнята – 19. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим, заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност. 70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност.
Трябва да сме наясно, че разликата между санираните и стандартните необновени сгради е 50% – например сметката ви може да падне от 2000 на 1000, от 500 на 200 при добре уплътнени помещения.


Експертите обаче не препоръчват да ползвате печки духалки, маслени печки, защото те харчат много и ще получите голяма разлика. „Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията”, казва той. Директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори“, подчертава Драгомир Цанев.


Заради преориентирането на купувачите към купуване на климатици – средната цена в момента на уредите е 1500 лева, като ръстът в цените е 20 на сто. Вече има недостиг на определени модел. Това не значи, че няма да имате трудности с доставките на дърва и пелети, защото в склада се намират трудно, а цените се качват всеки ден. На този етап кубикът вече гони 200 лева. Все пак в държавните предприятия е по-евтино от частните борси. Цената на 1 тон пелети започва от 800-900 лева.


Така или иначе, какъвто и вариант за зимата да изберете, подгответе се за солени сметки, които нямат нищо общо с тези от миналия отоплителен сезон.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече