Тайно оправдаха д-р Мирослава Кадурина за източените милиони от ВМА

0

Съдът се оказа милостив и към кожната лекарка, обвинена в източване на над 7 млн. лева

Софийският военен съд е оправдал д-р Мирослава Кадурина по онова дело за присвояването на над 7 млн. лева като шефка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА). По една или друга причина това обаче е старателно прикрито, като на сайта на съда има оскъдна информация от два-три реда и само с инициали. Решението е от 31 май, но едва сега става известно, писа Уикенд.

Прокуратурата е протестирала и сега процесът е вече в ръцете на магистратите от Военно-апелативния съд. Заседанието е насрочено на 2 ноември. Иначе разследването срещу госпожата се точи от преди 2016 г. Тя беше обвинена заедно с покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев за далавери, вършени от 2004 до 2014 г.


Историята се разплита с години. През януари 2004 г. започва планова проверка във ВМА от ревизори на министерството на отбраната. Още тогава се разбира, че със скъпи материали се
изгражда и обзавежда кожен център на 12 етаж. За целта дори са прехвърлени 600 000 лева, които иначе са отпуснати за пилотна клиника на НАТО. Ревизията обаче минава и заминава и след 2006 г. ген. Тонев отваря широко вратите за частни кабинети и клиники под покрива на ВМА. Официалното обяснение е, че така ще се даде достъп до висококачествено медицинско обслужване и на цивилни, а не само на военни.


По същото време Мирослава Кадурина вече е регистрирала частното си медицинско дружество „Дерма Прим” за кожно естетични и разкрасителни процедури. Да отбележим, че заедно със съпруга си – режисьора Бойко Илиев, тя притежава и друго дружество, основано през март 2013 г. с огледално име – медицински център по дерматология и естетична медицина „Прима Дерма”, част от капитала на което е имот на столичната ул. „Раковски“ №199. Любопитна подробност е, че в същата сграда – на един етаж разстояние, се намира апартамент, собственост на строителната фирма „P199”, свързана със съпругата на ген. Стоян Тонев – Величка.


„Прима Дерма” на Кадурина и ВМА подписват договор за доболнични медицински услуги. Колегите им в болницата с ирония се питат колко ли военни ще си поставят силиконови импланти, ботокс или филъри срещу бръчки или пък ще си повдигат дупетата. По-късно одиторите ще установят, че приходите на клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са над 2,1 млн. лв., а разходите – над 12 млн. лв. При това ВМА поема изцяло за своя сметка разходите на частната практика, включително и купуването на скъпи препарати. Клиниката на Кадурина ползва и апаратура на ВМА, разбира се, на занижени цени.


Когато разкритията за аферите във ВМА стават публично известни, ген Тонев изрича клишето, че атаката срещу него е политическа, а целта била да е „контролиран”. Намеква, че има план да се слеят ВМА и правителствена болница в една мегаболница. През годините, както е известно, това не се случи. „Цялата ВМА знаеше за частната клиника” – оповестява по онова време бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Той е категоричен, че са подавани и сигнали, но без ефект.


Смъртта на ген. Стоян Тонев през 2017 г. праща в небитието делата, които се водят срещу него за това, че е ощетил ВМА с над 22,5 млн. лева. Заедно с генерала обаче на съд са пратени д-р Мирослава Кадурина и доц. Андрей Иванов. След смъртта на Тонев разследването и обвиненията срещу тях остават.


Известната дерматоложка, според прокуратурата, е въртяла далаверите през 2004-2014 г. като шеф на клиника „Дерматология и венерология“ във ВМА. Колегата й доц. Иванов пък е разследван за безобразия, продължили от 2005 до 2013 г. като шеф на катедра „Образна диагностика“ и началник на клиника „Компютърна и магнитно-резонансна томография“ към ВМА.


През тези години и двамата са ползвали, без да плащат апаратура, собственост на Военната болница, а по тяхно нареждане подчинените им в работното си време правели процедури на пациенти на „Дерма Прим МК” и на „Астра” АД.
Така частниците действали като конкуренти на държавната болница, като щедро черпели от нейните ресурси. Ген. Тонев пък ги допуснал да правят всичко това, за което приживе са му повдигнати обвинения. Клюката впрочем приписваше на генералът сантиментална връзка с колегата му Кадурина.


Тя е обвинена също и за присвоени 774 673 лв. Тези пари са платени от пациентите за извършени в държавната кожна клиника различни процедури. Парите обаче не са внесени в касата на ВМА, като е доказано, че по нейно разпореждане са събирани от двама служители и те й ги предавали всяка седмица.


Когато гръмна скандалът, ген. Тонев е депутат от ГЕРБ, но си подава оставка. Да уточним, че той е начело на ВМА от 2002 г., при управлението на Симеон II. Въпреки че дейността на частните клиники и на д-р Кадурина, и на доц. Иванов се развива съвсем открито, с години няма реакция нито от военното министерство, нито от прокуратурата. Вероятно защото от услугите им се ползват от разни вип-персони и техните роднини.


По-късно се оказа, че поредица одити са разкрили различни схеми, с които по времето на Тонев е ощетявана държавната болница. Той обаче остава обвиняем и подсъдим само за договорите си с частниците от дерматологичната клиника и от лабораторията „Астра”. Мнозина и досега са убедени, че това е едва капка в морето от схеми за източване на една от най-големите болници в страната.


Неизгоден договори и схеми за източване на ВМА беше установено, че има и при „Гръбначен център”. Тази частна структура се помещава на 10 етаж от 2010 г., като дублира дейността на разположената редом с нея държавна клиника по неврохирургия.
След скандалните разкрития във ВМА мнозина си задават въпроса защо през годините е толерирана тази корупция. Една от версиите е, че ген. Стоян Тонев става шеф, защото излекувал от тежък трипер министър от кабинета на Симеон Сакскобургготски. Разбира се, в официалните документи е записана далеч по-благопристойна диагноза. През годините генерала се сближава и с шефа на служба „Сигурност – Военна полиция и военно контраразузнаване” ген. Орлин Иванов. Не бива да се забравя също, че приживе сред най-близките до генерала е и Камен Ситнилски, бивш зам.-главен прокурор.


Разбира се, приятелите на ген. Тонев, подобно на подчинените му лекари, са отлично запознати не само с частната клиника на проф. Мирослава Кадурина, но и с и другите финансови нередности във ВМА. Недоволни подчинени на генерала също подават сигнали. Жалби има и от фирми, възмутени от скалъпените конкурси за обществени поръчки. Всичката тази лавина от разкрития обаче остава без резултат.
Дори, когато ген Тонев е принуден да се оттегли, след пореден одит, който сочи редица злоупотреби, включително и частната клиника на Кадурина, започва разследване срещу… неизвестен извършител. Още тогава остана усещането за предварително уговорен мач.


Ген. Тонев спаси имането си от конфискация

Комисията по конфискациите, както е по закон, се заинтересува от богатствата на ген. Стоян Тонев и Мирослава Кадурина. На двамата са назначени финансови ревизии, които да установят дали притежаваното от тях имущество отговаря на доходите им. Оказва се, че нещата и при двамата не са изрядни.


Фамилията на Тонев е проверявана за периода 2005-2015 г. Оказва се, че доходът на членовете на семейството е 1,4 млн. лв., а направените разходи по покупка на имоти са над 2,6 млн. лв., тоест несъответствието е от 1,2 млн. лв. Семейството купува огромен апартамент в топ-центъра на София, няколко вили в курортни градчета и скъпа лимузина. Според брокери само жилището на баровската столична ул. „Шипка” е с пазарна стойност над милион. Несъответствията лъсват и антикорупционната комисия завежда дело, за да бъде отнето недоказаното богатство на Тонев. На Кадурина пък й се губи произходът на 3 326 837 лв.


Смъртта на ген. Тонев. от масивен инфаркт на 14 май 2017 г. прекратява наказателните дела, но не спира процедурата по конфискацията на имуществото му. По време на съдебните заседания обаче настъпва рязък обрат. Изведнъж се оказва, че ревизията на КПКОНПИ е направена напълно некомпетентно. Наследниците на генерала, които очаквано искат да си запазят богатството си успяват да си извоюват експертиза от друг счетоводител. Разбира се, той излиза със заключение в тяхна полза. Според представените от специалиста изчисления, имотите на Тонев са много по-евтини, от пазарната цена, която е използвана за база от КПКОНПИ. Така доходите му напълно позволяват да си ги купи, дори според експерта оставали едни свободни 630 хил. лв., с който генерала напълно легално е можел да финансира разточителните си екскурзии из екзотични места по света. Стъпвайки на тази нова експертиза Софийски градски съд отхвърля иска за конфискация.


До момента няма информация как се движи делото срещу Кадурина. Още при неговия старт тя спешно взема мерки за да си опази имането.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече