„Медиана“: ГЕРБ води убедително с 6% пред ПП, 8 партии влизат в парламента (ГРАФИКИ)

0

Бойко Борисов с най-висок рейтинг сред лидерите на партии, Кирил Петков е пети

Според ново проучване на агенция „Медиана“ в следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии.

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6 % пред „Продължаваме промяната“.

БСП, ДПС и „Възраждане“ се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции, по данни от изследването.

„Има такъв народ“ запазва възможностите си за представителство в парламента, заедно с „Демократична България“ и „Български Възход“ – е изводът от последното проучване на „Медиана“.

Партията „Изправи се БГ“ е близо до 4-процентната бариера -и може  да бъде деветата партия в новия парламент.

Проучването показва още, че Бойко Борисов е с най-висок рейтинг сред лидерите на партии. Кирил Петков заема далечното пето място, като преди него се нареждат Румен Радев, Корнелия Нинова и Стефан Янев. 

Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9 % се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40 % (!) от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20 % са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

В проучването близо 70 на сто от хората споделят, че в последната година материалното им положение се е влошило. 40 на сто смятат, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, а 20 % са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези разходи.

МедианаМедиана

МедианаМедиана

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души и е финансирано от социологическата агенция „Медиана“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече