Тити Папазов върти бизнес с мошеник, прал пари и точил банки

0

Арестуваният при операция „Шок-2” Димитър Маринов и синята легенда с обща фирма за транспортни услуги

Тити Папазов е проверяван от МВР за участие в схема за пране на пари, научи „Уикенд”. Повод е частния бизнес на Папазов, който той развива паралелно с кариерата си като треньор по баскетбол и доскорошен шеф на футболния „Левски”. Пред медиите Тити често се пъчи, че изкарва добри пари от строителство, заедно с известни бизнесмени. Без обаче да уточнява какво точно е построил.

За сметка на това, Тити обича да се хвали с раздадените заеми на „сините”, които ги спасяват от фалит. Папазов пропуска да дава подробности и за интересите си в превоза на товари и търговия с вторични суровини. С това се занимава една от фирмите му „Трансгруп 67”, която става повод за разследването за пране на пари. Подозренията на криминалистите са, че дружеството има фиктивна дейност, която се използва за легализиране на милиони от източени банкови карти. Средствата осигурявал съдружникът на Тити Димитър Маринов, който има присъда за подобни дейности. Интересно е, че Маринов привлича за партньор синята легенда точно във времето, когато препирането на източените от банки пари е в разгара си.


Една от версиите на криминалистите е, че за да легализира заграбеното му е трябвал някой известен човек, чиито име да не предизвиква излишен интерес на ченгетата. Тити е идеален за подобна роля. С честите си сълзливи интервюта пред различни медии, той без проблем може да се обяви за жертва на полицейски тормоз, а ченгетата, позволили си да ровят около „Трансгруп 67” като нищо накрая да си изпатят. Подозренията не са неоснователни. Папазов неведнъж е сниман да кара огромният си джип с превишена скорост из улиците на София, да минава на червено, създавайки предпоставки за катастрофа или да паркира возилото на забранени места, но поне до момента не се е чул книжката му да е отнета от КАТ.


Съдружникът на Тити Папазов Димитър Маринов сам по себе си е достатъчен повод за полицейска проверка. В края на 2012 г. Маринов е арестуван при международната полицейска операция „Шок-2”, в която участват италиански карабинери, агенти на ГДБОП и Европол. При акцията е разбита престъпна група, която създава копия на дебитни и кредитни карти, а специални наети мулета след това теглят пари от банкомати в Западна Европа. След като ченгета от различни държави залавят няколко от мулетата, започва и разплитане на схемата, под ръководството на италианската „Пощенска и съобщителна полиция”.


Разследването показва, че тарторите на бандата са българи. Става дума за над 80 човека, всеки от които имал конкретна роля и задачи. От изработка и поставяне на специални устройства в банкоматите, който да копират данните и ПИН-кода на истински карти, т.нар. скиминг, през създаване на копия от тях, до използването им за теглене на пари в Испания, Германия, Словения и Италия. След като задържат в Рим няколко от мулетата и пряко ръководещите ги, карабинерите предават топката на ГДБОП. У нас започва акция „Шок-2”, а антимафиотите арестуват още 47 човека, включително и босовете на схемата.


Разбити са и две депа, където се изготвяли подправените банкови карти. Едното е в пловдивското село Строево, а другото е в дома на съдружника на Тити Папазов Димитър Маринов. От полицейските протоколи става ясно, че в дома на рецидивиста Маринов са намерени стотици заготовки за дебитни карти, специални клавиатури, които се поставят върху оригиналните такива на банкоматите за да копират ПИН-кода. Те са свързани безжично с друго устройство, което наподобява входа на банкомата, където се пъхат картите, т.нар. „уста”, чиято задача е да копира данните на самата карта, записани на магнитна лента на гърба й.


Събраната от двете джаджи информация се предава чрез специален мини предавател към стоящ наблизо човек. Тя е достатъчна за създаване на клонинг на оригиналната карта, стига да имате необходимата техника и компютърни програми, обясняват експерти. За капак, в дома на Маринов е намерена и флашка с хиляди източени данни за истински банкови карти. Описа на откритите и иззети части е десетина страници, спомнят си антимафиоти.
Спецченгетата разкриват, че Димитър Маринов е един от ключовите участници в бандата и към него се насочват огромна част от източените в чужбина милиони евро от чужди банкови сметки. Парите така и не са открити, но оперативна информация сочи, че те са препирани чрез легални фирми. Това кара и агентите на ГДБОП да ровят във фирмата на Тити, но заради натиск „от горе” резултати така и няма, твърдят запознати. Фирмата и до днес не е закрита. Благодарение на опънатия чадър, Димитър Маринов успява да си спести престой в пандиза. Макар в дома му да са открити безспорни улики, че се е занимавал с изработка на фалшиви банкови карти, а показания на задържаните в Италия мулета да го свързват с бандата, авера на Тити се отърва изключително леко и дори избягва екстрадиране в Италия, чиито съдебна система далеч не пипа меко.
След точещо се години разследване в България, Маринов сключва споразумение с прокуратурата. Признава вината си и се отърва само с година и половина условно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече