До вчера врагове, днес в една листа за парламента – от Димата Ломския до Димитър Аврамов напират за депутати

0

От Димата Ломския до Димитър Аврамов – куп екзотични кандидати напират за депутати  

По изборите стават чудеса, в това може да се убеди всеки. Достатъчно е да хвърли един поглед към листите на кандидатите за депутати. Довчера непримирими врагове, днес са в един отбор, устремени към парламента. Примери, които буквално разтърсват с тоталната липса на морал, има из цялата страна, писа Уикенд.

В Монтана за народната любов ще се борят, при това в една листа, двама до вчера непримирими врагове. Нещо повече, и двамата са били на мушката на закритите наскоро специализирани прокуратура и съд. Начело на листата на ДПС е Димитър Аврамов, а на 7 място – Димата Ломския, или иначе казано Димитър Владимиров. Запознати пък прогнозират, че благодарение на тях, Движението най-вероятно ще вземе поне 2 гласа в този иначе традиционно червен район. „Гледаме и не можем да повярваме!” – споделят пред „Уикенд” възмутени до дъното на душата си избиратели от Лом.


Димитър Владимиров, който е по-известен с прякора си Димата Ломския, отколкото с истинското си име, преди години минава за протежиран от Искра Фидосова, както впрочем и Димитър Аврамов. Двамата скандални бизнесмени имат обаче и други допирни точки.  
През 2014 г. Аврамов и Ломския са на нож. През онази година, в навечерието на поредни избори, късно вечерта на 15 май, маскирани и въоръжени с бухалки престъпници нахлуват в дома на Росен Евгениев в ломското село Сталийска махала. Те пребиват жестоко не само него, но и 15-годишния му син. Причината е, че Росен Евгениев е местният активист на ГЕРБ в селото, което се прочу, след като кметът му подари на Бойко Борисов теленце, кръстено Станишко. Причината за зверското насилие е – сплашване в навечерието на изборите.


На другата вечер следва втора акция на бандитите – на шосето е спрян джипа на Димитър Аврамов, който по онова време все още минава за близък до ГЕРБ. Нападателите вадят бухалки и изпочупват колата, в която е и той. Пътниците в джипа му, сред които казват, че е и самият Аврамов, не са пипнати и с пръст, но пък изживяват целия ужас около разбиването на колата на пух и прах.


Веднага след инцидента Димитър Аврамов казва: „Това са едни местни герои, група за палежи и отвличания, а шефът им е с прякор Димата”. Е, сега, 8 години по-късно, двамата са се запътили заедно към парламента, при това в една листа.


След побоя над Евгениев и трошенето на джипа на Аврамов в Лом пристига тогавашният служебен вътрешен министър Цветлин Йовчев. За никого не е тайна, че двете хулигански нападения са работа на бандата на Димата Ломския, а причината са изборите, по-точно разправиите около покупката на гласове.


Димитър Владимиров най-после е арестуван, въпреки че за неговите подвизи се знае поне от 2012 г., но пък е недосегаемо протеже на Искра Фидосова. С него са прибрани и съратниците му, сред които и Евгени Евгениев – Омара. Той е замесен и в нападението с фекалии срещу Николай Бареков в Монтана през 2013 г., за което журналистът твърди, че е поръчано от Искра Фидосова. След арестите от Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализираната прокуратура съобщават, че са арестували „много опасна престъпна група от Монтанско, ръководена от Димитър Владимиров” А тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров допълва: „В региона на Монтана от години са осъществявали психически тормоз, натиск, физически тормоз, побои, палежи, изнудвания, телесни повреди или реално чрез силови действия те са преразпределяли обществено-икономически интереси. През охранителни фирми са осъществявали контрол върху земеделците и после, грубо казано, са прибирали реколтата на хората.“ Припомня се още, че бандата преди време е подпалила и колата на прокурор в Лом. Даниела Попова, по онова време шеф на Апелативната специализирана прокуратура казва, че срещу организираната група има оплаквания за: „упражняван психически тормоз във връзка с изборни гласове”, а също и за прехвърляне на земеделски земи и незаконна сеч.
Днешният водач на листата на ДПС – Димитър Аврамов пък е обвиняем от 2012 г. по сигнал за изнудване, подаден в ДАНС от не по-малко скандалния Светослав Илчовски. Да отбележим, че преди да се ожали официално, Илчовски се среща със своя приятел и служител в ДАНС Марио Трифонов, брат на Десислава Трифонова. Тя също се очертава сред героите на тези изброи, но за нея по-нататък.


Според жалбата на Илчовски като депутат от ГЕРБ Аврамов му поискал два пъти по 50 000 лева и 3000 декара земя, за да му помогне като влиятелен политик в спор с Фонд „Земеделие”. Делото за търговия с влияние вися 10 години в специализирания съд. Близко до Аврамов пък от край време твърдят, че парите били поискани за Фидосова и бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. През това време Аврамов се преориентира и стана пак депутат през 2017 г., но вече от ДПС, първия излъчен от Монтана. Година преди това Софийският градски съд го оправда, но Апелативният съд върна делото обратно на първа инстанция. След това делото замина в специализирания съд. Аврамов на всички изминали избори неизменно става депутат.


Сега ще се бори в една листа с Димитър Владимиров, при чийто арест преди години е изреден половината Наказателен кодекс – от заплахи и принуда, до отвличания и палежи, а бандата му е наречена „Монтанските Нагли”. Така или иначе и той е недосегаем, с чисто съдебно минало.
Прелюбопитни имена има и във врачанската листа на ДПС. На второ място е доскорошната кметица на община Борован Десислава Тодорова. През юни тя окончателно се прости с поста си след установен конфликт на интереси. Повод за отстраняването й стана подписана от Тодорова сделка за отдаване под наем за жълти стотинки на над 2000 декара общински пасища на нейния любовник, от когото има дете. На предните избори Тодорова също бе кандидат за депутат и събра впечатляващ брой преференции в ромските секции на общината.


Третото място във врачанската листа е поверено на друга дама – Каролина Кьолер. Неин съпруг е известният подземен бос от Северозапада  Йордан Тонов-Данчо Пръча. Тонов заедно с Митьо Очите бяха осъдени като шефове на престъпна група за наркотрафик и сводничество. Докато Пръча е в пандиза, негов наместник във Врачанско става храбрата му половинка Каролина, разказват запознати. Дамата следи за интересите на съпруга си в неформалните съдружия, чиито дейност се преследва от закона. Върти и бизнес с бързи кредити, заедно с двама рецидивисти от Велико Търново, който са изключително близки до Слави Трифонов. Кьолер е вече втори мандат общински съветник в Мездра. Миналата година госпожата също е кандидатка за депутат от листите на Движението. Любопитно е, че интерес към политиката тогава прояви и съпругът и. Йордан Тонов се изфука със снимка във Фейсбук, че е специален гост на областното събрание на ДПС-Враца. Половинката му не го посрами и събра огромно количество ромски преференции. Благодарение на избуялата циганска любов, Каролина Кьолер можеше да стане депутат, но заради забраната в ДПС да се разместват листите с преференции бе принудена да се оттегли.
Знакова биография има и шестият, поставен във врачанската листа Касъм Касъмов. Той е председател на ДПС – Бяла Слатина. Роденият в село Галиче Касъм е с огромно досие в МВР. Връх в кариерата му е обвинението за участие в организирана престъпна група за рекет и лихварство заедно с приятелят му Ценко Чоков. От обвинителния акт става ясно, че задачата на Касъм Касъмов е да навестява неизрядните длъжници на Чоков. Когато заплахите не са достатъчни за да си платят заемите, Касъмов и мутрите му ги пребивали. Кандидат-депутата Касъм е от знаково семейство. Неговият баща Мехти Касъмов има куп присъди за измами, източване на Държавния резерв и купуване на гласове.


В Югозападна България също има странни комбинации. Надежда Самарджиева води листата на партията на Стефан Янев. Госпожата е адвокатката на прословутите Джипсове – Иван и Йордан Еринини. Двамата, наричани Гипсовете – име, което са модернизирали във варианта Джипсовете, са един вид Братя Галеви на Банско, а над тях грее кметът Иван Кадев. Той е бивш служител на ДАНС и запознати определят отношенията му с братята Еринини като на водещ офицер с агенти. Сега пък адвокатката им Надежда Самарджиева се е запътила да кове закони в парламента. Явно, за да си има лобист и там триото Кадев-братя Джипсове. Самарджиева обаче е прелетна птица в политиката. Доскоро е в ГЕРБ и минава за послушница на екскмета на Банско Георги Икономов, после става кандидат-съветник от ВМРО, след това е кандидат-депутат от „Изправи се,  БГ“, а сега е инсталирана успешно при Стефан Янев, дивят се активистите на генералската формация.
И в Пловдив се крият изненади. Там на мястото на Дани Каназирева като водач на листата за Пловдив-област е поставена Десислава Трифонова – бившата ръководителка на Агенцията за инвестиции. Тя стана по-известна с факта, че през пролетта на 2021 г. е първата уволнена от „Промяната”, отколкото с привлечените по нейно време чуждестранни бизнеси. Тя, както отбелязахме, е сестрата на дансаджията Марио Трифонов, който консултирал Илчовски за сигнала срещу Димитър Аврамов. А баща им Цветанчо Трифонов ръководи 25 години съда в Козлодуй, който е също сам по себе си уникален. Без да има и един ден опит като редови магистрат, навремето той е избран от Висшия съдебен съвет за шеф на съда в Кнежа и чак 4 месеца по-късно взема диплома по право от Софийския университет.


На другия край на страната, в Добрич, ген. Стефан Янев е заложил на знаков кандидат – бившия шеф на дирекцията на МВР в областта Веселин Колев. Мнозина считат, че това е едно от най-озадачаващите решения в щаба на Янев. Веселин Колев е привлечен като обвиняем по делото за корупция „Суджукгейт”. То се водеше срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов за изнудване на местен бизнесмен. Бившият полицейски началник беше уличен в заплаха за убийство на свидетел по казуса, както и за принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване по други случаи. До присъда обаче не се стига. Прокуратурата прекрати разследванията срещу него в началото на 2021 г. Колев след като се раздели с полицията, стана адвокат.
Във Варна пък се е наточила за пореден депутатски мандат Славена Точева, чийто съпруг както е известно е изпратен в затвор в Испания с присъда за наркотрафик. При първата си поява на изборите през миналата година, тя се афишира като студентка-задочничка в Свищов по икономика на туризма. Спечели с преференции, но присъствието й в парламента е абсолютно незабелязано, само два въпроса и участие в проекти за решение, които се вземат в екип. Никаква законодателна инициатива не показва госпожата, която преди да се захване с политика, тя е била танцьорка и хостеса в нощен бар, а също и жури в конкурс за красота. И досега не е отречена клюката, че хубавицата е протеже на бизнесмена Даниел Славов, известен като Дидо Дънката, сочен от МВР за бос на контрабандата. В листата на ГЕРБ в Хасково твърдо се е наместил на втора позиция друг „харизматичен” герой и шампион по преференции – ветеринарният лекар от Любимец Георги Станков. И той е от незабележимите в народното събрание, но пък завинаги се запомни с двуетажната си торта със златна глазура, рози и негова снимка в златна рамка. Отстрани този шедьовър беше декориран с 500-еврови пачки от захарно тесто. С този кулинарен шедьовър  Георги Станков, влиятелна фигура иначе в трафика на храни през границата, отпразнува 55-тия си рожден ден.


Няма съмнение, че повечето от посочените герои, ще влязат в Народното събрание, понеже са овладели доста хватки в предизборната борба. Друг е въпросът обаче с какво те ще допринесат към парламентаризма и демокрацията. Затова пък е сигурно, че безотказно ще вдигат ръка.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече