Менте социолози помпат „Възраждане”

0

Фантомната „БНМ Рисърч груп” обяви партията на Костя Копейкин за първа политическа сила

„Възраждане” прибегна до откровена измама в отчаян опит да надъха феновете си за предстоящите избори на 2 октомври.

Вместо реална агитация и срещи с избиратели из страната, хората на Костадин Костадинов-Костя Копейкин предпочетоха да си измислят социологическо проучване, според което са първа политическа сила. От няколко дни партийни функционери и редови активисти трескаво споделят изследване направено сред 4999 души от някаква си агенция „БНМ Рисърч груп“. В него се твърди, че „Възраждане“ ще е първа политическа сила с 22,9%.


Подобен резултат не им дава нито едно друго изследване, което реномирани агенции представиха през последната седмица. В тях формацията на Копейкин събира едва между 8 и 10 процента от гласовете. През последните години повечето социолози наистина не успяха да предвидят точно резултатите от изборите, но все пак грешките им са в рамките на няколко процента. Докато при „БНМ Рисърч груп” става дума за двойна разлика в резултата на „Възраждане”. Странното разминаване, не пречи на хора от партийното ръководство да се кълнат пред феновете си, че социологията е вярна, а вожда Копейкин се пъчи по медиите като бъдещ министър-председател.


Друг е въпроса, дали в рекламираното от Костадинов проучване има нещо вярно. Проверка на „Уикенд” в интернет не откри никакви следи за съществуването на социологическа агенция „БНМ Рисърч груп”. Т.нар. изследователи на електоралните нагласи, нямат регистрация като фирма или поне интернет сайт, в които да са обявени имената на хората провели проучването. За агенцията не е чувал нито един друг социолог, „макар имената в бранша да не са много”, по признание на управителя на „Алфа рисърч” Боряна Димитрова. Колеги на Димитрова през смях обявиха, че с фантасмагориите на разни фантоми не искат да коментират.


Единственият резултат при търсене в гугъл на „БНМ Рисърч груп“ е красиво изглеждаща картинка с друго тяхно изследване от месец май. Тогавашното проучване дава на „Възраждане” „само” 18,4%. Както си му е реда, политическите врагове на Копейкин от БСП и „Български възход” на Стефан Янев, които са им преки конкуренти за русофилските гласове, са набутани в миманса. Социалистите получават едва 5% от гласовете, а формацията на зеления чорап Янев въобще не минава бариера от 4%, твърди фонтомната „БНМ Рисърч груп”. Все пак, на ГЕРБ, с които хората на Копейкин се сдружиха за да свалят кабинета на Кирил Петков е отредено почетното второ място с 21,7%. Това поне съвпада с резултатите и на другите агенции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече