Наследница на Ванга знае предварително какво ще се случи на заседанията на РИК в Добрич

0

Шефката Цонка Велкова знае предварително какво ще се случи на всяко заседание

Районната избирателна комисия в Добрич, както е тръгнало, може съвсем спокойно да обяви резултатите от изборите, още преди те въобще да са се случили, обясняват юристи абсурдното положение. За да не прозвучи като клевета, че в комисията са събрани феноменални екстрасенси, наследници на баба Ванга, веднага даваме пример от работата на въпросната РИК. Поредица решения на тази комисия в стил „Кашпировски” са публикувани цял час преди да са проведени заседанията й, които по закон се заснемат на видео и се изготвя протокол, писа Уикенд.

Сбирките на РИК са проведени поне един час след като решенията са били вече обявени и качени в интернет и това се доказва точно от видеата и протоколите. Дори, ако сега на някого му хрумне да поправи тази нередност, като промени данните, което е напълно възможно, пак ще останат следи за скандалната „новаторска” практика в Добрич.


Председател на РИК е Цонка Велкова, която е излъчена от ГЕРБ и по професия е помощник нотариус. При това тя не за първи път е ангажирана с избори и е наясно с всички тънкости, отбелязват запознати. За да не отегчаваме читателите, ще посочим само едно заседание от 24 август – решението му е публикувано в 16,57 часа, докато в протокола пише, че е открито в 17,31 и е председателствано от Цонка Велкова. На страницата има и видео, а който се интересува може да намери и другите аналогични случаи с взети и публикувани решения цял час преди да бъде проведено заседанието. Дори и при регистрацията на партиите на 30 август е направен същият гаф. Решението се поява още в 16,30, докато партиите имат право да се регистрират до 17 часа. Но в Добрич е вече пито, платено.


При тази практика възниква логичният въпрос: защо въобще се прави РИК, защо се хвърлят пари за заплати на другите членове, след като председателката може сама да се справи с изборите, а може би дори и с крайния им резултат! Все пак генералисимус Сталин още преди години е обяснил: „Не е важно кака гласуват избирателите, а кой брои гласовете!”
Източниците ни са категорични, че в тази добруджанска история не става дума за техническа грешка, нито за недоглеждане. „Вижда се, че още не са се научили да манипулират техниката, иначе щяха да „оправят” недоглеждането” – смеят се запознати.


С разминаването в часовете на заседанията и взетите решения обаче не се изчерпват гафовете на РИК в Добрич. Оказва се, че комисията е един вид семейно занимание. Докато Цонка Велкова е шеф, дъщеря й Вилионора Велкова е експерт. По договор тя е пряко подчинена на майка си, а това е явен конфликт на интереси. Другата експертка Виолета Илиева също не е случайно попаднал в комисията. Тя пък се оказва снаха на някой си Димчо Илиев, който дълги години е бил член на РИК от квотата на ГЕРБ.


И ПП са забъркали каша по линията „наш човек”. Тяхната представителка в комисията Мария Игнатова е първа братовчедка на кметицата на Каварна Елена Балтаджиева (ВМРО) , която пък е назначила съпруга Мирослав Игнатов за шеф на общинското предприятие „Чиракман”. Уж след проведен конкурс, за който Балтаджиева лично е определила журито. След сигнал до КПКОНПИ, кметицата е ударена с две глоби от по 5 бона. Историята вече се е пренесла в съда и още не е стигнала до развръзка, но има опасност Балтаджиева да се сбогува с мекото си кресло.
А защо останалите членове на РИК, излъчени от други партии мълчат за всички тези нарушения? Защото са некомпетентни, е най-краткият отговор на този въпрос, но далеч не обяснява същността на проблема. Факт е, че председателката Цонка Велкова върти на пръста си цялата комисия, но пък другите не са бавно развиващи се. Те или не осъзнават какво се случва, или са наясно, но предпочитат да си траят по логиката на Бай Ганьо: „И едните, и другите са маскари… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжен!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може! Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли?”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече