Защо Десислава Радев се изложи пред кралица Елизабет Втора

0

Президентът на България Румен Радев и съпругата му Десислава почти сигурно ще бъдат сред опечалените гости на траурната церемония в Лондон на десетия ден след смъртта на английската кралица Елизабет Втора. Държавното погребение на кралицата ще се състои в Уестминстърското абатство на 18 септември.

Съгласно протокола, ще бъдат организирани едновременно две траурни процесии – в Лондон и в Уиндзор. Нейно величество ще бъде погребана на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж Шести. 

Румен Радев и съпругата му на два пъти бяха гости в Бъкингамския дворец, но само един път успяха да се ръкуват и да поговорят с кралица Елизабет Втора – на 16 октомври 2018 г. За частната аудиенция при английската кралица Десислава Радева се подготвя цял месец, пише „Минаха години“.

Накрая решава да се яви пред Елизабет Втора, пременена в елегантна рокля в кралско синьо с дължина до коляното от българската дизайнерка Невена Николова. Първата дама съчетава роклята с малка черна чанта, но подбира черни обувки с прекалено висок ток. Заради гафа на родния протокол, който не е съобразил, че Елизабет Втора ще е двойно по-ниска от качената на токове Десислава, се налага президентшата да подвие коляно, когато се ръкува с английската кралица. Самата Елизабет остава слисана от височината й и саркастично отбелязва „О, не знаех, че има толкова високи дами. Завиждам Ви, забелязват Ви отвсякъде“.

След аудиенцията в Бъкингамския дворец Румен Радев лаконично споделя с журналисти, че е бил посрещнат топло и сърдечно и че Елизабет Втора е проявила „жив интерес“ към историята и културата на България. 

Президентът отправя и официална покана към английската кралица да посети страната ни по повод 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Великобритания.

Елизабет Втора така и не посети никога България, макар да е обиколила 116 държави.

Президентската двойка Румен и Десислава Радеви бяха сред гостите на тържествения прием в Бъкингамския дворец, даден от Елизабет Втора на 3 декември 2019 г. преди срещата на 29-имата лидери на страните членки на НАТО по повод 70-годишнината от създаването на Алианса. Тогава Румен Радев и половинката му успяха да си поговорят с принц Чарлз, но не и с кралицата.

Президентското семейство разговаря с принц Чарлз.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече