Дядо Николай плюе по Запада, но вместо руски часовник, носи „Ролекс“

0

Дядо Николай – пловдивският владика, направо ни шашна със словото си по случай Съединението. По-скоро разединение проповядваше светиня му, отколкото съединение.

Младите хора, учили и учещи на запад са инструмент на злото. Връщайки се у нас, те са готови да прилагат насила наученото с методите на Инквизицията. И това го казва точно човекът, прочул се със слабостта си към скъпите вещи и коли, произведени точно там, на Запад.

Едва ли патриархът носи „Ролекс“ на ръката си и се вози в последен модел западен автомобил, както прави това митрополит Николай.

Очевидно речта му крие препратки към управлението на харвардците, но в същото време означава и подадена ръка към управленците симеоновската правна школа. Или пък към онези, които са завършили обучението си на Изток. Самият дядо Николай е възпитаник на Московската духовна академия. Въобще Синодът на БПЦ тачи май Московската патриаршия повече от Вселенската, повече дори и от народа си. Няма и как да бъде друго, след като немалка част от достолепните синодални старци с гордост и достойнство са служили на църквата, и на ДС.  Затова и вярващи изразяват вярата си към Бога, без да вярват много на православните архиереи. Вярващият православен християнин пали свещи и се моли Богу горещо, като игнорира тези, които ръководят църквата, защото за съжаление някои от тях не са нито морален коректив, нито пример. Затова е и толкова силно разединението от думите на Николай. Все пак той е от по-младите владици и би трябвало да изгражда една нова представа за висините на БПЦ. Вместо това той проповядва най-консервативни схващания. И сам изпада в противоречия. Все пак на ръката си не носи „Пальот“, и не се вози в Лада или Москвич.

 Янаки Кънчев, Стара Загора, за „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече