Още един гаф на Фандъкова: Паветата пред НС танцуват, редени от слепи майстори

0

И ремонтът пред Народното събрание ще се впише в провалите на Йорданка Фандъкова – по всичко личи, че жълтите павета пред парламента ще са по-криви след пренареждането и сякаш „танцуват“, става ясно от снимки, публикувани във фейсбук от „Спаси София“.

„На това приличат жълтите павета пред Народното събрание след ремонта за 17 млн. лв. Криви фуги, накълцани, счупени и непочистени павета и камари пясък – така ще изглежда най-централният площад на София.

Най-лошото е, че малкото останали жълти павета се режат, за да могат строителите да запълнят некадърните фуги и така ремонтът на историческата настилка всъщност я унищожава“, написаха от организацията, водена от Борис Бонев.

Жълтите павета са културно наследство и унищожаването им би следвало да привлече вниманието на Националния институт за недвижимо културно наследство. Оставянето на камари с пясък след всеки ремонт пък е практика в и без това прашна и мръсна София.

Реконструкцията пред парламента е част от глобалното преустройство на Зона 4 на софийския център, в която попада и площадът около храм-паметника „Александър Невски“. Строителството се извършва от добре известна фирма – „Трейс Груп“. Общият бюджет за ремонта на Зона 4 е 14,2 млн. лв. без ДДС.

РЕМОНТ НА РЕМОНТА

Ден по-късно на сигнала реагира кметът Йорданка Фандъкова. „Ако някой от изпълняващите се ремонти в София не е извършен качествено, ще бъде поправен.

Това е част от договора и винаги е било за сметка на изпълнителя“, отговори тя на въпрос на БГНЕС. Фандъкова уточни, че днес трябва да се изчистят участъците, които са изпълнени, за да може да се пусне движението, но това ще стане, ако участъците са приети от надзора.

„Първо, този проект е много голям. Започнахме преди малко повече от месец. Той включва цялата зона на площад „Народно събрание“, част от булевард „Цар Освободител“, цялата зона около паметника „Свети Александър Невски“, „Оборище“, част от „Московска“, каза столичният кмет.

Фандъкова припомни, че целта е била да се подменят частично паветата там, където са най-големите пропадания: „Проблема всички го знаем, по цялото протежение на „Цар Освободител“ е знакът на София, емблемата на София — жълтите павета. За съжаление, тази настилка никога не е била предвидена за този тежък трафик, който минава по нея и е минавал десетилетия.“

По думите ѝ този участък не е ремонтиран от десетилетия, а и вече не се произвеждат жълти павета и това налага да се работи със съществуващите. „Имахме и продължаваме да имаме наличности, които се със сравнително здрави павета. Всичко това трябваше да се използва, за да се ремонтира участъкът“, уточни кметът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече