Кремъл е пръснал $300 млн. да финансира политици в други държави

0

В разследване на американското разузнаване се споменава Ал. Бабаков, за когото у нас се твърди, че се е срещал с Бойко Борисов

Русия тайно е похарчила над 300 млн. долара за финансиране на политически партии в други държави по света от 2014 г., разкрива високопоставен служител на президентската администрация в САЩ, като се позовава на доклад на разузнавателните служби, съобщи CNN.

„В своя преглед разузнаването установи, че Русия тайно е прехвърлила над 300 милиона долара и е планирала тайно да прехвърли още поне стотитина милиона към чуждестранни политически партии, длъжностни лица и политици в повече от две дузини страни и на четири континента през този период“, казва служителят пред журналисти, добавяйки, че „Русия вероятно е прехвърлила допълнителни средства тайно в случаи, които са останали незабелязани“.

Държавният департамент е пратил до посолствата на САЩ в повече от 100 държави грама, в която описва предполагаемите руски дейности и предлага стъпки, които Съединените щати могат да предприемат, включително санкции и забрани за пътуване, съобщи „Вашингтон пост“.  В грамата предоставена от служители, се посочват имена на руски олигарси, замесени в това, което се описва като „схеми за финансиране“, включително Евгений Пригожин и Александър Бабаков. Пригожин, който е издирван от ФБР, беше обвинен през 2018 г. в опит за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

„Срещали ли са се Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев с пратениците на Путин Александър Бабаков и Александър Воробьов преди строежа на газопровода „Турски поток“? Тези руснаци ли са определили концепцията и стратегията как България да построи участъка от „Турски поток“ със собствени средства, както и пътната карта, подписана от Теменужка Петкова в Санкт Петербург?“.  Тези въпроси зададе през март тази година бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в предаването на Веселин Дремджиев. 

Русия е мотивирана от „опитите да облагодетелства определени политически партии и да подкопае демокрацията във всички тези страни“, казва още служителят, като уточнява: „Нашето мнение е, че един от най-ефективните начини за противодействие на руското скрито влияние е да го разкрием“.

В информацията, която е известна до момента, са посочени конкретно Албания, Босна и Черна гора. Става дума за две дузини страни, се казва в доклада. 

Очаква се САЩ да споделят през декември със съюзниците си информацията в доклада, нареден от служители на администрацията на президента Байдън по-рано това лято. „Разузнавателната общност на САЩ инструктира избрани страни за тайното руско финансиране, насочено към техните специфични политически среди. Ние пазим тези разговори поверителни предвид чувствителността на данните и за да дадем възможност на тези страни да подобрят честността на изборите си“, твърди още американският служител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече