Русофилите Николай Малинов и Асен Асенов с врътка а ла Румен Спецов

0

Александър Малинов и дясната му ръка Асен Асенов се отърваха от затъналата си в дългове скандална фирма „Праймедия”

Вожда на българските русофили Николай Малинов и дясната му ръка Асен Асенов изкачат от схема а ла Румен Спецов. По примера на бившият вече шеф на НАП, те успяват да се отъват тихомълком от своя фирма, натрупала огромни дългове, писа Уикенд.

В случая със Спецов и неговата „Гранекс Трейдър“, държавата пи една студена вода за над 1 млн. лева източено ДДС. При създадената от Малинов и Асенов „Праймедия” точните цифри тепърва ще се изясняват. За последно тя е обвявала финансовите си резултати преди две години. От тях става ясно, че има неплатени заеми и данъчни задължения за над 5 млн. лева. Можем да гадаем, каква е точната цифра към днешна дата.


Самата фирма от години е на перманентна загуба, което прави събирането на заемите и данъците мисия невъзможна. При тази ситуация едва ли е случайно, че Малинов и Асенов предпочитат да се отърват от нея. Както е ясно, това не са първите наши бизнесмени, които възползвайки се от вратичка в закона се освобождават от фалиралите си фирми. Обичайно в ролята на мулето купувач влизат неграмотни цигани или психично болни хора.


В случая с „Праймедия” врътката става на две стъпки. Първо неин собственик става мъж от Видин, който преди време се е подвизавал като футболист из второразрядни български отбори. Малко след като БГ русофилите му я прехвърлят, той си намира друг партньор – някой си Марио от София. Поне на пръв поглед Марио изглежда като класическият несретник, който срещу някой лев е готов да си купи всяка закъсала фирма. Наша проверка установи, че само през последните няколко месеца на тази година Марио се е сдобил с още десетина дружества, с всевъзможен предмет на дейност. Общото между тях е, че имат загуби и дългове за колосални суми.
Фирма „Праймедия” е част от обвинението за шпионаж в полза на Русия, което е повдигнато срещу председателя на сдружение „Русофили” Николай Малинов, припомнят криминалисти. Според прокуратурата, Малинов е участвал в схема за пране на пари, свързана с руския олигарх Константин Малофеев, и опит за създаване на организация, която да върне България в проруската орбита чрез работата си за обществото „Двуглав орел” на генерала от КГБ Леонид Решетников. В опита да се извади България от ЕС и НАТО участвал и избягалият в Белград шеф на фалиралата КТБ Цветан Василев. Планът бил руските другари да овладеят предприятия, контролирани от Василев, а с печалбите от тях да се купят медии и да се направи политическа партия, която пряко да влияе върху политиката на България. Малинов трябвало да е посредник при реализацията на схемата и похарчването на предвидените за това стотици милиони евро.
Основаната от Малинов и в последствие прехвърлена на Асен Асенов „Праймедия” е трябвало да отговаря за създаването на русофилската медийна империя. През 2014 г. фирмата пробва да купи за 32 млн. лева фалиралата ТВ 7 на духналият в Сърбия Цветан Василев. При обявяването на сделката Асенов се похвали, че шеф на телевизията става неговият приятел и бизнес партньор Николай Малинов. По това време Малинов се пъчи в свои интервюта, че освен издател на червеният в „Дума”, от години е представител за Балканите на куп руски телевизии. За да не се отклонява от дейноста си като шеф на русофилите, формално разпространението на московските канали е поверено на приятелят му Асен Асенов.


Сделката за покупката на ТВ 7 така и не се реализира след съпротива от властите, пише в свои доклад до центъра в Москва Малинов. Малко преди това, разследващите засичат превод на милиони евро от компания на олигарха Малофеев към контролирана от Малинов фирма. След като тяхното похарчване е осуетено, дейността на фирма „Праймедия” постепенно замира. Започват да се трупат огромни загуби и дългове, което явно налага прехвърлянето и на софийският анонимник Марио.


Тандема Малинов-Асенов има и друг злаполучен опит с телевизия. Двамата нашумяват през 2002 г. покрай покупката на бургаската „Рент тв”, чиито дотогавашен собственик Емил Райков минава в нелегалност заради – колко банално! – необслужван банков кредит. Самата телевизия също има огромни задължения. Това налага да се използва муле. Ролята е поверена на рускинята Елена Сборщик. Именно тя първа купува „Рент тв”, а при препродажбата на Малинов запазва за себе си дълговете на медията. Хитрата схема така и не помогна на телевизията. Скоро след като се озова в ръцете на шефа на Русофилите, медията тихомълком е закрита.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече