Хора на Сорос, финансират „Промяната и „Да, България!“

0

Свързани с „Америка за България“ бизнесмени са най-големите дарители на „Продължаваме промяната“ и „Да, България“ това сочат данните от платформата стража, писа „Филтър“.

Справката обобщава информацията за парите на политическите партии за парламентарните избори през 2021 година.  Това са основателите на една от най-големите български ай ти компании siteground Иво Ценов и Тенко Николов. Любопитно е, че двамата са дарили крупни суми на две партии по едно и също време, което е прецедент. Това са партия „Волт“ на Настимир Ананиев, която беше мандатоносител на ПП и „Да, България“ на Христо Иванов.

На 21 юни 2021 година преди изборите през юли съдружниците Ценов и Николов даряват по 115 000 лв. на „Да, България“ или общо 230 хиляди лв. Партията ръководена от Христо Иванов е в коалиция „Демократична България“ и с други две организации ДСБ и „Зелено движение“.  

Богаташите обаче дават лични пари без условие само за предизборната кампания на Христо Иванов.

Иво Ценов и Тенко Николов не са сред най-популярните бизнесмени, но са достатъчно известен в средите на ай ти сектора. И двамата са собственици на десетки  дружества, но основното е siteground. То е регистрирано в България, но фирмата-майка е офшорка в Кипър. Имат офиси в София, Пловдив и Стара Загора и обслужват потребители на три континента. Имат фирма за инвестиции в имоти, фондации и много други начинания. Често гостуват на финансирани от Америка за България медии, които открито подкрепят „Да, България“ и „Продължаваме промяната“.

Връзката с фондацията на американския спекулант и мултимилионер Джордж Сорос не е случайна.  Иво Ценов и Тенко Николов работят заедно в неговата фондация „Америка за България“ по няколко линии, едната от които е платформата „Заедно в час“. Създател и спонсор на инициативата е „Америка за България“ и това е официално е разписано в сайта им. Член на управителния съвет е Тенко Николов.

След изборите през лятото, когато спечели партията на Слави Трифонов, правителство не се сформира, парламентът се разпусна и се подготвиха нови. На тях вече изгря „Продължаваме промяната“ — движение, което не беше регистрирано като партия и ползваше мандатоносители. Един от тях е„Волт“ на Настимир Ананиев. За тези избори Иво Ценов и Тенко Николов също даряват щедро, но вече на две партии. Така първият превежда на „Да, България“ 215 хиляди лева лични пари, а на „Волт“ – 200 хиляди. Съдружникът му дарява също 215 хиляди лева на „Да, България“ и още 150 хиляди на „Волт“, т.е. на „Продължаваме промяната“. Или за изборите през ноември двамата са се разделили с общо 780 хиляди лева за кампаниите на бъдещите коалиционни партньори. Със сумата, дарена на „Да, България“ през миналото лято — 230 хиляди лева, Ценов и Николов са дали общо 1,1 милиона лева! Даренията им са в пъти повече от тези на депутати, кметове и лидери на формациите. Например мултимилионерът Николай Събев, който беше транспортен министър в четворната коалиция, е дарил общо 310 хиляди лева на „Волт“ малко преди вота през ноември. Бившата пиарка на „Продължаваме промяната“ Диана Дамянова е превела 6 пъти по 25 хиляди лева на мандатоносителя, или 150 хиляди лева. Даниел Лорер е финансирал кампанията с 98 хиляди лева от собствения си джоб, което означава, че или много обича България, или се е надявал като министър бързо да си върне парите и да превърне  политиката в доходоносен бизнес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече