Царят пробутва стари активисти от НДСВ на Радев

0

На погребението на Кралица Елизабет Втора от българска страна присъстваха президентът Румен Радев и бившият премиер и последен български цар Симеон Сакскобургготски. Първият беше там в качеството на държавен глава, а вторият е роднина на кралското семейство по линия на Принц Филип.

Там Радев и Симеон разбираемо не са имали никакъв контакт. Двамата обаче се проведе неформални разговори с елита на българските емигрантски среди в Лондон, пише в новия си брой „Галерия“.

Именно  от тях изтече информация, че  хора от екипите на президента и на царя са насрочили кратка неофициална среща между двамата на английска земя. За срещата е съдействал посланика ни във Великобритания и бивш служебен премиер Марин Райков.  Не е тайна, че дипломатът от кариерата е в отлични отношения и с царя и с президента.

Симеон Сакскобургготски, който по натура е въздържан и умерен нито веднъж не е критикувал Румен Радев, нито за изказванията му, нито за служебните му кабинети. Президентът също е в добри отношения с бившия цар. Държавния глава много харесвал сентенцията на Симеон –

Винаги с Европа, никога срещу Русия

и дори се придържа към нея.

Какво точно са си говорили в Лондон Румен Радев и Симеон Сакскобургготски, можем само да гадаем. Официална информация за това няма. Най-логично изглежда двамата да са обсъждали горещата политическа ситуация у нас. Вероятността да отидем на нови предсрочни избори не е никак малка.

Именно съставянето на нов служебен кабинет е била една от обсъжданите теми между Радев и Сакскобургготски, твърди „Галерия“.

Двамата дори коментирали конкретни имена. Типично в лаконичния си стил царят деликатно подхвърлил, че в България има много подготвени хора, които могат да изведат страната от кризата – и споменал конкретни имена. Президентът, естествено не полел никакви ангажименти, но заявил, че  винаги е отворен за разговори с знаков политик като Сакскобургготски.

В политическите среди се носи слух, че сред спряганите имена за следващ служебен премиер бил Мартин Райков. Той бил готов да каже „Да“ заради личните симпатии към Румен Радев, но  все още се колебаел, защото държи на дипломатическата си кариера.  Сред бившите царски юпита най-спряганите за нова политическа кариера са Милен Велчев и Николай Василев. През поста служебен премиер вече премина Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание от НДСВ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече