Далеч от простолюдието: Кирил Петков платил 50 бона за училищата на малките си щерки

0

Кирил Петков е пръснал 50  хиляди лева за първия учебен ден на щерките си, докато повечето родители у нас се чудеха как на фона на беднотията да отделят 200- 300 лева, за да изпратят децата си на училище с нови дрехи и обувки, писа „Ретро“.

Двете по-малки дъщери на бившия премиер са ученички в частни школа със скандално високи такси по настояване на родителите си, които очевидно смятат, че държавните образователни институции в България са под нивото им. Средната щерка на Петков – Ема, от миналата година е възпитаничка на Американския колеж в София. От този септември тя е вече в девети клас и споделя ученическата скамейка с много други ВИП наследници. Годишната такса, която баща й плаща, за да получава тя образование по американски тертип, възлиза на 19 200 евро, или над 38 хиляди лева. Сумата е възможно най-високата от ценоразписа на колежа, тъй като Ема се води чуждестранен гражданин, понеже е родена в Канада и е с канадско гражданство. За български ученици таксата е двойно по-ниска – 7600 евро, или 15 хиляди лева. Дъщерята на Петков се изявява и в училищната театрална трупа. В началото на лятото тя дебютира на сцената в адаптация на популярния бродуейски мюзикъл Котките, а майка й и баща й отидоха да я гледат, пристигайки с бронирана лимузина беемве за над 300 хиляди лева. Те бяха придружавани от 15 охранители от НСО, а дворът на Американския колеж, намиращ се в столичния квартал „Младост-2″, буквално бе почернял от гардове. След скандалната случка дъщерята на Петков се почувствала неудобно пред съучениците си и именно заради това не пожелала родителите й да я придружат на откриването на нoвата учебна година миналия четвъртък. На тържеството по случай 15 септември тя отишла само с приятелките си от класа.

По-малката й сестра Анна, която е на 10 години, пък учи в частното столично училище „Петър Берон“. То се намира в полите на Витоша и образова възпитаниците си по английски модел на обучение. Годишната такса там до лятото на 2022 г. за 4 години възлиза на 10 хиляди лева, като баща й платил 220 хиляди лева. Отделно се доплаща за храна и транспорт, ако родителите заявят такива услуги.

Най-много пари Кирил Петков е пръснал за светлото бъдеще на най-голямата си наследница.

Образованието на Ванеса в един от топуниверситетите в света е коствало на баща й колосална- та сума т 400 хиляди лева. През май тази година девойката св дипломира в специалност „Биомедицинско инженерство“ в университета „Ню Йорк“. Справка показва, че годишната такса за обучение там възлиза на 30 600 долара, или близо 54 хиляди български лева. Това е сумата, която включва единствено и само семестриалната такса. Извън нея остават всички лични и битови разходи, които има всеки студент. Ванеса е следвала в Ню Йорк от  2018 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече