Няма да има Трета световна, а Съединени европейски щати

1

„Аз бих се радвал парламентът да приема по 3 закона на година, а не по 33 или повече, както го правят. Няма друга държава, която така да си променя законите.“ Това каза по БНТ бившият служебен премиер Огнян Герджиков.

 „Често давам пример с Кодекса за социално осигуряване – той е в сила от 1 януари 2000, сега сме 2022. Досега този закон е променян 137 пъти – това е абсолютен световен рекорд. Тази нестабилност на законодателството отблъсква инвеститорите, те искат предвидимост, а такава няма с непрекъснатите промени на законите.“, коментира Огнян Герджиков.

Проф. Герджиков изтъкна, че не вярва войната в Украйна да прерасне в нов световен конфликт, но заради самия факт, че се случва толкова близо до нас, трябва много да внимаваме какво говорим, какво правим и какво е нашето поведение и външна политика.

Прогнозира, че в не много далечно бъдеще, след няколко десетилетия, ще има Европейски съединени щати.

„Аз съм проевропеец в мозъка на костите си. Прогнозирам, че в не много далечно бъдеще ще има европейски съединени щати, защото Европа е люлката на човечеството и културата. Отделните държави са безсилни да се борят срещу огромните икономически колоси.

Истинската възможност да се противопоставим на тези гиганти, това е обединена Европа – това е люлката на цивилизацията и културата. ЕС е в криза, давам си сметка, но тази криза ще бъде преодоляна. И това е бъдещето на България – в Европейския съюз.“, каза той.

Проф. Огнян Герджиков призова да се обръща повече внимание на културата.

„Трябва да популяризираме българската култура, защото имаме с какво да се гордеем. Не чалгата, а българската култура. В Миланската скала – меката на оперното изкуство – там, във фоайето има 10 големи красиви маслени портрета на най-големите певци, пели там. От тези 10 големи оперни певци, знаете ли колко са българи – 7. Кой знае този факт – никой. Обаче, чалга парчетата се знаят.

Знаят се рождените дни на певците с по едно име, а не се знаят големите наши оперни певци по света. Не се знаят нашите големи художници, нашите големи учени, изобретатели. Те отиват някъде на заден план, защо? Извадете ги на показ – те учат и са пример, те заразяват. Това е нещо, което ни липсва. Защото, когато ни се вдигне културата, по друг начин ще гледаме на живота и ще избираме своите народни представители.“, смята юристът.

1 Коментар
  1. Лили казва

    Много войни ,много нещо и все безсмислени …

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече