„Омерзената и обидена“ Татяна Дончева не можа да осъди Тошко Йорданов за „500К“

0

Софийският районен съд е отхвърлил иска на бившия народен представител и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева срещу зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, видя „Сега“ в регистъра със съдебни решения. До делото между политиците се стигна, след като Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство в 46-тото Народно събрание.

Става дума скандала „500К“, който започна от интервю на Тошко Йорданов по БНР преди година, в което той разказа, че Дончева се е срещнала с бившия министър на спорта Радостин Василев в офиса на адвокатската му кантора. По делото като свидетел се явява и самият Василев. Той разказва, че в момента, в който говорили за това дали той може да убеждава депутати да гласуват против волята на партията, тя си драскала на едно листче. Върху него имало имена, имало и някакви рисунки и една цифра, които ищцата изписала пред него. Вербално нищо не била коментирала и не му била предлагала подкуп. От невербалните действия ставало ясно обаче, че това листче има някаква цел. Василев само отговорил, че това няма как да се случи и че Дончева е объркала мястото.

Радостин Василев изтъква пред съда още, че в интервюто си Тошко Йорданов разказва единствено неговата интерпретация на това, което той му е казал. Отбелязва също, че в публичните си изяви в нито един момент не е твърдял, че му е предлаган подкуп. Споделя обаче, че 99% от хората биха го възприели по този начин. 

Татяна Дончева от своя страна твърди пред съда, че се е почувствала обидена от определенията „лъжец“ и „изключително нечистоплътен политически човек“, както и „некоректен човек, меко казано“, които е направил Тошко Йорданов. Според показанията на свидетел, Дончева се е почувствала омерзена от факта, че излиза информация, че се опитва да дава подкуп и да разцепва парламентарната група на друга политическа партия. Заради емоционалното ѝ състояние дори се наложило да взема хапчета. Друг свидетел в нейна защита пък казва, че тя му е споделяла, че това, че е предложила подкуп, че я обвиняват в корупция било абсолютно обидно и неразбираемо за нея, защото тя никога не се била занимавала с корупция.

В крайна сметка Софийският районен съд отхвърля иска. В мотивите съдия Радмила Миразчийска намира, че доколкото свидетелските показания на Радостин Василев са вътрешно непротиворечиви и по делото не е събрано нито едно доказателство, което да ги опровергава, то следва да им даде вяра и да приеме, че изложените от ответника факти в интервюто отговарят на обективната действителност. „Изнесените в процесното интервю факти и употребени изрази не са били самоцелни, да засегнат честта и доброто име на ищцата, а са целели да информират обществото по въпрос от обществен интерес, свързан с обществена личност, заемаща публична роля и да се направят изводи от гледна точка на дължимото и демонстрирано политическо поведение“, казва съдията.

Съдът намира още, че изказванията на Йорданов представляват оценка на политическите качества на ищцата и макар изразите, които са използвани да обиждат, шокират и притесняват, това не представлява противоправно деяние, тъй като свободата на словото е в „основите на демократичното общество и едно от базовите условия за неговия прогрес и реализацията на всеки отделен човек“. „Без съмнение в конкретния случай дадената оценка е негативна и използваните изразни средства надхвърлят добрия тон и пряко засягат конкретно лице, но доколкото името на ищцата е упоменато във връзка с оценка на нейната професионална дейност като политик не е налице противоправно поведение“, посочва още съдията в решението си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече