Царят и президентът заедно на концерт

0

В Царския дворец „Врана“ се събраха президентът Румен Радев и техни величества цар Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита. Поводът бе първият музикален фестивал „Стремеж“, посветен на младите таланти на България, организиран от фондация „Йордан Камджалов“ и фонд „Цар Борис и Царица Йоанна“.

Маргарита изненада диригента с книга

Маргарита изненада диригента с книга

„Щастлив съм, че талантът на младите хора се забелязва. Техните международно признати качества не са случайни – това е труд, който влагат с години и той им се отплаща подобаващо“, каза Йордан Камджалов, главен диригент на международния ансамбъл Innorelatio – Берлин. Публиката се наслади на изпълненията на Атанас Маринов (кларинет) и Виктория Василенко (пиано), които изпълниха произведения на Шуман, Росини, Дебюси и Бизе, Лора Маркова (цигулка) и София Чернишкова (пиано), които изпълниха произведения на Бах, Сен-Санс, Григ и Паганини.

Политици също присъстваха на събитието

Гвоздей на програмата бе прочутият млад виртуозен пианист Емануил Иванов. Участия в изпълнението му взеха Хорът на двореца за църковно-славянски песнопения и музикална лаборатория „За човека“ под диригентството на самия маестро Йордан Камджалов.

Емануил Иванов вече е известен

Емануил Иванов вече е известен

От името на домакина – царското семейство, диригентът благодари на високите гости, дошли на събитието. Румен Радев също каза заключителни думи, като изтъкна, че България трябва да подкрепя своите млади таланти и да ги насърчава да покоряват световните сцени с таланта си.

„Планирахме това събитие преди три години. Отлагахме заради пандемията. Но когато нещо трябва да се случи, се случва. С този фестивал сбъдваме една мечта. Уникално е и историческото място, на което музицирахме“, казва с усмивка Камджалов.

Радев присъства в един от фестивалните дни

Йордан Камджалов е диригентът с фотографска памет. Бил е главен диригент на операта и филхармонията на Хайделберг и на Schloss Festival Хайделберг. Реализираните в неговия мандат концептуални сезони са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

През 2014 г. НАСА и МАС дават името на Йордан Камджалов на астероид – 52292 Kamdzhalov, като обявяват, че „той свързва света на музиката с очарованието на вселената“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече