Духът на Луканов се явява на гроба му

0

Съпругата на разстреляния преди 26 години премиер Андрей Луканов получавала мистични знамения около датата на годишнините му, писа „Ретро“.

 На 2 октомври 82-годишната Лилия Герасимова не знае дали ще отиде да гласува, но отново ще занесе цветя на гроба на убития си мъж, където в последните години на помените му се събират по едва 4-5 души, казва самата тя. Докато политикът бил жив, на фаталния 2 октомври винаги било обратното – той подарявал букети на Лилия, защо тогава е рожденият й ден. В деня на убийството, Луканов през 1996 г. обаче за пръв път още рано сутринта, преди да излезе от дома си, пророчески й казал: „Днес може и да не успея да ти купя цветя“.

Лилия признава, че всяка година още от средата на септември започват да й се връщат спомените за трагичното събитие.

Освен това, когато ходела на гроба на съпруга си, получавала странни знаци, сякаш от него.

Вдовицата на Луканов разказва как в деня на убийството му на прозореца на апартамента им на ул. „Латинка“ в София се появила катеричка, на която двамата се радвали. Сега всеки път, когато отидела да му запали свещ, на гроба му от нищото идвала катерица. Дори когато със сина й Карло, дъщеря й Ани и двете внучки ходели на разходка или пикник из Витоша или в Боровец, отново до нея заставала поне по една катерица. „Имам чувството някак си, че той е до нас. Че тази катеричка е някакво знамение…“, коментира Лилия. Тя вярва, че духът му иска да се свърже с тях чрез мистичната поява на животното на необичайни места. Символиката на катерицата според преданията е свързана с добри поличби, а в източните култури се смята за символ на божественото.

Съпругата на Луканов е на 82 години, но  продължава да работи.

В последните години тя се занимава с писане на кулинарни книги, за които обикаля села и паланки в страната да събира автентични стари български рецепти. В първите години след убийството на мъжа й с двете й деца се озовали буквално на ръба на мизерията. Герасимова е разказвала как се къпели на тъмно, за да пестят ток. Андрей не й оставил никакви спестявания, а тя нямала кой знае колко свои. Пенсионирали я в началото със 150 лева. После вземала повече, защото имала и вдовишка добавка. Втори шок семейството преживяло, когато общината ги изгонила от апартамента на ул. „Латинка“, тъй като имало спорове за собствеността му и те изгубили делото.

Синът на Андрей — Карло, икономист с няколко фирми, фалирал. Имало период, в който работел дори по строежите. От година насам обаче е официално е правист, след като завърши юридическо образование, и в момента практикува като адвокат в София. Сестра му Ани е художничка, преподава  рисуване на деца. И двамата имат по една дъщеря, а девойките са вече студентки. Голямата болка на Лилия е, че мъжът й не успял да види внучките си, а обожавал децата.

Луканов е застрелян на 2 октомври 1996 г. пред входа на кооперацията си на столичната ул. „Латинка“ в кв. „Изток“. Той е ликвидиран с 4куршума във врата, а убиецът стреля от разстояние, по-малко от 2 метра, докато жертвата звъни по домофона на жена си пред входа на блока. Никой от съседите не чува гърмежи – по-късно ще се окаже, че килърът е използвал заглушител. За секунди убиецът в клошарски дрехи изчезва между блоковете на уп. „Латинка“. Делото за убийството на Луканов се точи години наред, но възмездие близките му така и не получават. Бившият премиер е погребан на Централните софийски гробища. Гробът му от години е посещаван само от роднините и един-двама живи приятели. Паметникът е ставал обект на вандализъм само веднъж, макар по него да има огромни дупки, сякаш е стреляно с картечница. Лилия обаче обяснява, че те били арт решение на автора на надгробната плоча.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече