Данаил, „купувачът“ на задлъжнялата фирмата на Румен Спецов, се крие в Сърбия

0

В социалната мрежа се появи видео от канала „Безпартиен“. То представлява разследване, целящо да хвърли светлина върху скандалната задлъжняла фирма на Румен Спецов „Гранекс Трейдър“ ООД.

„Казвам се Данаил Иванов Николов. Намирам се в Сърбия и разбрах, че името ми се спряга в България от миналата година, от месец май, когато г-н Биков е снимал къщата на дядо ми“, поде човекът. 

Данаил призна, че негов приятел го е посъветвал директно да бяга от България.

„Един приятел, Милен се казва, ми рече: „Хората, свързани с тая фирма „Гранекс Трейдър“, настояват ти да отидеш в Сърбия, за да нямаш проблеми, както и те. Това е фирмата на Спецов““, заяви той.

Николов отрече да познава Спецов и заяви, че фирмата е била прехвърлена на негово име без негово знание. Той заковава и разкрива цялата схема на Спецов, в която е попаднал.

Ето какво още разказва той за скандалния случай:

А ето и как от канала „Безпартиен“ резюмират видеото в страницата си в социалната мрежа:

– Показваме Ви, купувачът на фирмата на бившият и скандален директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Назначен от #АсенВасилев и с адмирациите на #КирилПетков. 

– Показваме Ви, #ДанаилНиколов !

Така търсеният и издирват от българските служби и медии, собственик на фирмите на #РуменСпецов – дружества със задължения за над 2 милиона лева към фиска на държавата.

– С екипа на bezpartien.bg и Симон Милков се свърза анонимно лице, което поиска да посредничи за среща с „купувача на милионите на Спецов“. Повече от месец, екипа на медията ни, прави и невъзможното да стигне до Данаил Николов, който медиите направиха популярен, като новият и фиктивен собственик на трите скандални дружества, собственост преди това на бившият вече шеф на приходната агенция – Румен Спецов. Както и на други 25, които са с задължения към фиска за над 4 милиона лева.

– Срещата се проведе на територията на Република Сърбия. В късната част на денонощието, на 29.09.2022 година, както поискаха лицата, които потърсиха bezpartien.bg за да разкажат на какво са подложени, откакто стана ясно, че въпросният „сламен човек“ е станал собственик на дружества с задължения за милиони левове. Дружества, където основно участие имат Румен Спецов и половинката му Плама Спецова.

– При назначаването на Румен Спецов на поста в началото на 2021 година стана известно, че през 2016 г. Спецов е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско. Дружеството – „Гранекс трейдър“ ЕООД е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници – с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи.

– Националната агенция за приходите (НАП) започна ревизия, която потвърди, че дружеството има дългове, а настоящият му собственик е призован да се яви за връчване на ревизионния акт. През цялото време НАП и служебният финансов министър по това време Асен Василев отклоняваха въпросите на журналистите, обяснявайки, че фирмата е натрупала дълговете, след като Румен Спецов я продава, и затова трябва да бъде питан новият собственик. Василев дори обяви Спецов за „изключително доверен партньор на чуждите служби“ в опит да защити назначението му.

– Данаил Николов, живее вече една година в изгнание. В Сърбия. От съображения за сигурност, не можем да посочим точната му локация, както и по изрично негово условие, за да се съгласи да застане пред нашата камера.

Под контрола на близки до Румен Спецов и Асен Василев лица, които всеки месец изпращат от 500 до 1500 евро на Данаил „за да мълчи и да не си отваря устата“, както твърди той самият. Също, представя документи за преводите, които получава, както и съобщения от лице, което е избрано от дуото-финансисти, да посредничи при контакт с Николов. Същото, изпраща регулярно всеки месец суми на новият собственик на фирмите на Спецов, като условие той да мълчи и да се укрива в Сърбия. Плащат му се и квартирата и разходите по престоя.

– Отскоро, след като Данаил изразява желание да се прибере в България и да сложи край на сагата започват и заплахите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече