Стефан Янев приюти 4 ченгета, БСП – „само” 6, Мая Манолова е събрала най-много агенти на ДС

0

Нова порция кадри на бившата Държавна сигурност, които напират да станат депутати, извади на показ тези дни Комисията по досиетата. Веднага да уточним, че от общо 5 251кандидати за народни представители са проверени 2 215 лица. Другите 3 036 лица са родени след 1973 г. и няма как да са били вербувани, писа „Уикенд“.


Свързаните с ДС са 57 души, колкото бяха и на предните избори. Досиетата на повечето от тях са били вадени и по-рано, така че партиите, които са ги издигнали, са били наясно кого предлагат за парламента.

Три партии са напълно чисти от агентура – „Демократична България”, „Продължаваме промяната” и – изненада! – „Възраждане”. Това им прави чест.


Първа в класацията по брой на агенти е Мая Манолова, която не спира да обяснява колко тежка зима чака България, като че ли е експерт-метеоролог. Тя е подредила осем „разведки” в листите на гражданската си платформа „Изправи се, България”. По азбучен ред списъкът води бизнесменът Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на някакъв Американо-българския бизнес център и председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, също и съпруг на Поли Карастоянова, която пък се подвизаваше през годините в различни партии и дори беше депутат от патриотичната формация на Валери Симеонов. През годините името на Карастоянов е излизало в списъците на Комисията при разкриване на длъжниците към цяла серия банки, някои отдавна фалирали – „Експрес”, ОББ, ЦКБ, „Биохим”, „Елитбанк”, Международна банка за инвестиции и развитие, ТС БАНК.


Кандидатът на Манолова в Шумен – Атанас Атанасов, е бил агент Максим. В Благоевград е стоматологът Вангел Арабаджиев, доскоро дългогодишен активист на БСП, сега в листите на „Изправи се, България” и разкрит като свързан с ДС още през 2019 г. В Русе човекът на Мая Манолова –проф. Владимир Хвърчилков, също е обявяван за агент на ДС още през 2015 г. покрай директорския му пост в Агенцията за безопасност на храните. В 26 МИР в София от платформата на Манолова е излъчен Даниел Григоров, който през 1987 г. е бил назначен за щатен разузнавач в Сливница. В Плевен в листата на „Изправи се, България” е нареден свързаният с ДС Дарин Кинов. Той е обявен за агент Васил през 2007 г. като кмет, тогава от БСП на с. Въбел. Вербуван е през 1981 г., но това явно не е пречка и сега да се пробва за депутат.


В Пловдив „Изправи се, България” залага на Емил Константинов, който през 1977 е назначен за щатен разузнавач в Хасково. В Ловеч Манолова залага на агент Елен на Шесто управление на ДС – псевдоним, зад който е донасял Тодор Кордоловски.


Коалиция „Справедлива България” също отива на избори с 8 сътрудници на ДС в своите листи. В Плевен е излъчен митническият директор Божидар Чергов, вербуван през 1981 г. В 26 МИР в София за парламента се кандидатира Бончо Бончев, който е щатен служител от 1968 г. и стига до първи зам.-началник на бившето УБО. В Пловдив коалицията залага на полковника от запаса, записан с 4 имена – Дончо Нанов Дончев Гърбов. Кандидат от тази коалиция е и неизменният участник във всякакъв вид избори Кольо Парамов – финансист, бивш съветник на Бойко Борисов и вербуван от ДС в далечната 1979 г. Щатен разузнавач и кандидат да депутат в 24 и 25 МИР в София е и Максим Генов Велков. Преди години стана ясно, че подполковникът, докато е шеф на групата от НСО, която охранява Министерския съвет, има вземане-даване със сърбина Зоран Ристич. Да припомним, че той беше съдружник и близък с премиершата Елена Костова. В онези години Велков си е позволявал дори да действа като управител на киносалона в бившия Дом на българо-съветската дружба. Причината е, че салонът е бил нает от фирма на скандалния Зоран Ристич.


Друг кандидат на коалицията, свързан с ДС, е проф. Нако Стефанов. Той е привлечен към военното контраразузнаване в далечната 1973 г. и на предишни избори е бил кандидат последователно на „Партията на българските комунисти” и на „Русофили за Възраждане на Отечеството”. Коалицията залага и на Румен Иванов, който е бил съдържател на явочна квартира Марица, а също и на Стоян Давидов, който е разкрит като секретен сътрудник Григоров покрай мераците му да стане кмет на Сандански. Тогава е бил кандидат на „Обединение на българските националисти „Целокупна България”.


БСП се явява на тези избори „само” с 6 ченгета. А имаше време, в което листите бяха подредени на принципа „ченге, червен милионер”… В Кюстендил и Стара Загора ще се борят щатните служители на ДС Бойко Клечков и Сашко Лозанов. В списъка е и журналистът Велизар Енчев, а също и одиозният икономист Румен Гечев, добре познат от времето на Виденовата зима. БСП не пропуска отново да заложи и на ангажирания с екология Емил Георгиев, който периодично атакува големи и печеливши фирми, но иначе е бил секретен сътрудник Станислав на бившата ДС. Социалистът Иван Иванов пък е разкрит като нещатен служител, привлечен към ДС-Варна, покрай участието му в ръководството на Българската федерация по хокей през 2018 г.
Шестима са и кандидат-депутатите от Евролевицата. Аргир Бояджиев е бивш шеф на МВР в Бургас. Илиян Филипов, кандидат за депутат от Велико Търново е бил агент на Шесто управление и са съхранени негови доноси, съобщават от Комисията по досиетата. Михаил Михайлов като агент Юри също е писал доноси, които са запазени. Енергетикът Нецо Дженев се е подвизавал като агент Иванов, а после и като шеф в мини „Марица-Изток”. Друг кандидат на евролевицата – Никола Вучев е регистриран през март 1989 г. като агент Стоян, а в края на 90-те години е сред шефовете в Кремиковци. Николай Николов пък е бил агент Петър и е работил за Шесто управление на ДС.
„Русофили за възраждане на отечеството” се отчитат едва с 5-ма сътрудници на комунистическите служби. Най-известното име сред тя е филологът проф. Огнян Сапарев, който беше и директор на БНТ в началото на 90-те години, а след това – ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Преди това обаче от 1971 до 1982 г. той е бил осведомител на Шесто управление на ДС.


Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход” е приютила само 4 свързани със службите. Сред тях най-известното име е бившият посланик Любомир Кючуков, който не спира да обикаля телевизионните студия и да коментира международното положение.
От ДПС свързани с бившата ДС са трима. Дауд Ибрям е областен лидер на партията в Русе, но навремето е вербуван като войник в Строителни войски. Скрит зад псевдонима агент Искренов, като истински моралист е донасял за „нелегално притежание и разпространение” на порнографски снимки, на югославско еротично списание и за разказване на политически вицове. Не е пропуснал да докладва и кои войничета възхваляват американците и слушат вицовете за бай Тошо. Кандидатът на ДПС Мехмед Юмер също е бил вербуван от военните и е слухтял за тях под псевдонима Свилен. Политикът с дълга кариера Рамадан Аталай е бил агент Вергил на Софийското управление на ДС през 1982 до 1990 г. Затова пък като депутат той винаги е оглавявал ключови комисии – за борба с корупцията, по транспорт, по енергетика.
„Атака” се отчита само с двама кандидати, свързани с ДС. Различни други маргинални партии и коалиции имат по 1 представител от средите на бившите ченгета.


Ако в България навремето се беше провела лустрация, днес този списък нямаше да съществува. Както е известно обаче тя е спряна от Георги Марков, като конституционен съдия. Днес той е един от най-яростните защитници на ГЕРБ, а навремето е бил агент Николай и Стефан още от 1972 г. Разбира се, той отрича връзките си с бившите служби. В документите обаче е записано, че е снет от отчет през 1976 г., а досието му е унищожено на 18 юни 1990 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече