Крум Зарков кълве Нинова: Отказът й да подаде оставка е „гьонсуратлък“

0

Правосъдният министър и член на политическа партия БСП Крум Зарков коментира вчерашният брифинг на партията и отказа на лидера Корнелия Нинова да подаде оставка.

„Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети“. Това заяви  министърът на правосъдието и член на БСП Крум Зарков. Като припомни, че и на предходните избори е поискал оставката на Корнелия Нинова, пред бТВ.

„Ако се даде шанс на българските социалисти, които са много повече от тези, които гласуваха сега, да се организират, да вдигнат поглед, да видят перспективата, резултатите бързо ще дойдат. Без никакво съмнения темата за лявото, за социално-отговорното, е ключова тема за стабилността на българската политическа система като цяло и за живота на над две трети от българите, които се подписват срещу доста скромни доходи. Не може тези въпроси да се решават с демонстрация на абсолютен гьонсуратлък – имам предвид, това което се случва вчера и позициите на ръководството на БСП“, заяви Зарков, визирайки отказа на Нинова да се оттегли като председател на партията.

Според него в БСП има много способни хора, които да заменят настоящия лидер Нинова.

„Инат под маската на твърдост и лоялност. Всички, които се нуждаят от лява политика, не заслужават това. Следващия Национален съвет не БСП е последен шанс за партията. Очаквам заявление, че така не може и трябва да се вземат следващи стъпки, заложени в устава“, допълни той.

Крум Зарков отчете, че е успял да изпълни основните си задачи като служебен министър на правосъдието и коментира, че изборите са преминали спокойно, а резултатите са били признати от всички сили.

„България е единствената страна без закон за личен фалит. Има хора, които са добросъвестни, но не успяват да си покрият задълженията. Искаме да предложим процедура, в която длъжникът да може да организира нещата и да получи втори шанс. Важно е да за се защитят тези, които желаят, но не могат, а не тези, които хитруват“, подчерта служебният министър, уточнявайки, че трябва да се спре нерегламентираното събиране на вземанията.

„Понякога се използват методи, при които дългът става не толкова трудно събираем. Много хора разбират какво казвам. Омбудсмани са предлагали много такива законопроекти, които не са били приемани. Предлагаме добра рамка и се надявам политиците да не се огънат. Интересите на кредиторите са попречили на приемането на този закон“, посочи той.

Предложенията предвиждат различните дългове да бъдат събрани в едно, да се опише имуществото на длъжника, а след това да се изготви план за погасяването. Ще има възможност за опрощаване на дълг, но след решение на съда.

Според министъра кредиторите също имат интерес от това, а не да продават дълга на колектори. Законопроектът е заложен в Плана за възстановяване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече