Роми осъдиха България за 109 000 евро

0

България е осъдена да плати 109 000 евро обезщетение на 56 роми, които заведоха дело в Страсбург срещу страната заради прогонването им от пловдивското село Войводиново. Историята там започна през януари 2019 г. след побоя от двама роми над 33-годишния командос от специалните сили. Нападателите бяха установени и осъдени, но последиците от случилото засегнаха цялата ромска общност в селото. Много роми са прогонени, тъй като къщите им са обявени за незаконни и посред зима десетки семейства остават на улицата.

Впоследствие 56 души завеждат дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и вчера той отсъди(link is external) в тяхна полза. Пред съда те са представлявани от Българския хелзинкски комитет (БХК). Страсбург приема, че българските власти са нарушили правото на личен и семеен живот и правото на недискриминация на ромите. „Местните власти и представители на тогавашното правителство не просто не опитаха да предотвратят това гонение, а го организираха и поощряваха“, обобщава БХК.

Общо около 100 роми, сред които бременни жени, деца, възрастни хора и хора с увреждания напуснаха Войводиново. Два дни след инцидента тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов посети селото и разпореди незабавно „разчистване“ на незаконните постройки, което доведе до събарянето на част от тях, а след намеса на кмета водата и токът бяха спрени към цялата махала. Това направи връщането на хората по домовете им практически невъзможно, а дори тези, които искаха да се върнат въпреки лошите условия и риска, бяха спрени от полиция по искане на местните власти, припомня БХК. Държавата не се съобразява и с нареждането на Страсбург от април 2019 г. на 16 жалбоподатели, повечето малолетни деца, да им бъде осигурено подходящо настаняване.

ЕСПЧ подчертава, че ромите от селото са били подложени на ситуация, която да предизвика страх у тях, както и че на по-късен етап не са могли да се завърнат в техните единствени домове, независимо от статута им на незаконни. Обръща и особено внимание на обстоятелството, че вицепремиерът Каракачанов е направил силно стигматизиращи изявления колективно за ромския етнос. Става дума за репликата му „Циганите станаха много нагли“, в която през 2021 г. ВАС намери основание да се търси омразна реч.

Страсбург се спира и на изявленията на кметовете на село Войводиново Димитър Тосков и на община Марица Димитър Иванов, че „общественото мнение е едно – връщане назад няма“; „ще има много неприятности в бъдеще, ако [се върнат роите в селото]“; „сега е време да се отърси България и да тръгнат“; „ще им платя транспорта от България до където решат“. Според ЕСПЧ подобна публична демонстрация на неприемане на ромите е реална пречка за тяхното мирно завръщане.

Заради бездействието на различните органи – кметовете, полицията и прокуратурата, хората са били прогонени от дома си, като това бездействие не е било санкционирано в националните производства.

„Този случай е ужасяващ пример за това колко стихийни са антиромските настроения в българското общество и колко склонни са българските власти да се съобразяват с тях, вместо да им противостоят“, коментира адвокат Диана Драгиева от програмата за правна защита на БХК. „В решението си ЕСПЧ установява много сериозни пропуски в работата на съда и на прокуратурата“, посочи и председателят на БХК Красимир Кънев. Според него след като е установено нарушението, очакваме прокуратурата да разпореди разследване и да предприеме необходимото за ангажирането на наказателна отговорност на виновните.

Освен обезщетението от 109 000 евро държавата дължи и 9000 евро за разноски по делото пред ЕСПЧ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече