„Промяната“ предаде Рашков

0

Бойко Рашков вече не е фаворит на „Продължаваме промяна“ за шеф на Антикорупционната комисия. Това ще бъде една от новите линии в политиката на харвардските възпитаници, след изборите на втори октомври пише „Филтър“, позовавайки се на информация от хора, да от най-важните фактори в партията.

 В същото време отношението между чепатия юрист и лидерите на „Продължаваме промяната“ стават все по-сложни и дори конфликтни. След изборната загуба лидерите на „Промяната“ са заседавали в тесен кръг заедно с най-верните си пиари. Анализът на ситуацията стигнал до извода, че острите и персонални нападки към опонентите са сред причините за загубата на вота. И продължаването на тази политика няма да доведе до ползи за партията.

Един от нарочените за виновник е бил именно Бойко Рашков, който беше министър на вътрешните работи в техния кабинет и стана известен с острия си език и конфликтите с останалите играчи на политическата сцена.

Заради своята хиперактивност Рашков беше предложен за шеф на новата Антикорупционна комисия, но без приет закон и във време, когато беше ясно, че дните за правителството на „Промяната“ са преброени.

Като компенсация Рашко беше поставен за водач на листата в Перник, където загуби от ГЕРБ-СДС с повече от двойна разлика. Хората от обкръжението му са категорични, че ПП не са направили нищо за кампанията в миньорския град, който и без това е чужд за Рашков, защото нищо не го свързва с перничани.

Липсата на мнозинство за правителството все по-невъзможният сценарий да бъде избран за шеф на Антикорупционната комисия с разследващи функции сериозно афектирали Бойко Рашков. До последно той не искал да става депутат. Обмислял да подаде заявление до ЦИК, че не желае да заеме мястото си в 48-ото Народно събрание. Кирил Петков и Асен Василев обаче го разубедили с мотив, че може да бъде полезен в парламента като законотворец. Тази роля не била любима на Рашков. Той вече бил депутат преди 20 години, когато беше избран за член на правната комисия и за зам.- председател на вътрешната. Това е по времето на правителството на НДСВ и ДПС, а той бе избран от гражданската квота на БСП. Сега и статусът му в „Продължаваме промяната“ е същия.

Рашков обаче ще се закълне като депутат въпреки нежеланието си поради две причини.

Първата е, че ще бъде в „оборот“ и името му ще се чува в централните емисии от трибуната на парламента. Втората е имунитетът, който придобива като народен представител, а Рашков  безспорно има нужда от имунитет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече