Гробът на Вълко Червенков тъне в пущинаци и забрава

0

На 21 октомври се навършват 42 години от смъртта на Вълко Червенков. БКП величието е погребан на Централните софийски гробища, но днес гробът му е почти неоткриваем, пише „Ретро“. Скромният му паметник не е почистван от минимум десетилетие и едва се вижда, възмущават се граждани, които посещават гробовете на свои роднини в близост.

Вечният дом на Червенков е запуснат, буренясал и оставен на произвола на времето от роднините му, които не са му правили помен от 2013-а насам, когато дъщеря му Ирина беше жива. Единствената щерка на генералния секретар на 6КП и премиер на България до 1956 г. издъхна след кратко боледуване през  май 2014 г. Проф. Червенкова има двама синове, единия от които губи още докато е жива. Инцидентът се случва в САЩ, където и двама- та синове на Ирина отиват да живеят още на младини. Павел е блъснат от камион и умира на място, а вдовицата му Мая не успяла да преодолее трагедията и се връща в България.

Все още в Америка е другият внук на Вълко Червенков – Александър. Той е сред най-популярните нашенци зад океана, където вече е с титлата професор. От години Александър преподава мениджмънт в един от най-престижните американски университети в Чикаго -„Келог скул ъф мениджмънт“. През миналата година той се сдоби с палат за чудо и приказ срещу сумата от 1,8 млн. долара, която се равнява на точно 3 037 302 лева. Къщата му се намира в покрайнините на Чикаго и разкрива невероятна гледка към известното езеро Мичигън. Имението разполага с 5 спални, 3 бани, всекидневна, кухня и градина и се простира на над 400 квадрата.  Дали обаче Александър го обитава сам или не, не се знае, тъй като в социалните си мрежи той не споделя никакви подробности за личния си живот, нито дали има съпруга и деца. За последно той бе забелязан у нас през 2014 г., когато майка му Ирина, дъщеря на Вълко Червенков, почина вследствие на масивен инфаркт, след който гробът на вожда е тотално запуснат, никой не е стъпвал от години.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече