Царят влиза в играта

0

Близки до Симеон Втори политици са основни фигури в совалките между партиите твърдят източници на „Галерия“.

Според тях Соломон Паси далеч не е единственият царист, който се включва в изграждането на необходимото за съставяне на правителство парламентарно мнозинство. Неговото посредничество съвместно с Росен Плевнелиев беше изтълкувано като натиск от ГЕРБ към останалите политически сили, но това твърдение беше опровергано. От партията на Борисов  обявиха, че биха подкрепили дори мандат на промяната, без да участват него.

Бивши царисти имат големи шансове да влязат като експерти в бъдещия кабинет, без значение с чий мандат ще се състои той.

Хора на Симеон може да бъдат поканени в евентуално правителство начело със Стефан Янев, ако мандатът се провали, следва нов служебен кабинет.

Симеон и Радев са в отлични отношения, смятат депутати от различни партии.

Според тях не е изключено двамата да са се договорили за експертен кабинет, без значение дали с редовен мандат или като назначен от президента. На срещата им в Лондон при поклонението на Елизабет Втора те имаха среща, след което беше излъчена контактна група с участието на Паси.

Част от популярните фигури от НДСВ вероятно ще бъдат поканени в управлението с цел да бъдат оползотворени техните контакти в европейските и световни финансови кръгове, твърдят запознати. Редица наблюдатели сочат като варианти за премиер Огнян Герджиков, който беше председател на Народното събрание при НДСВ, и служебен премиер, назначен от Румен Радев. Самият Герджиков началото на новия парламентарен сезон обяви, че с него не са водени разговори.

Като друг вариант за пример е сочен Николай Василев, на когото се възлагат сериозни надежди от гледна точка на борбата с инфлацията. Той има стабилен експертен бекграунд, тъй като освен инвестиционен банкер в Европа е бил вицепремиер в правителството на НДСВ и ключов министър при Тройната коалиция.

Сред имената за министри са и много бивши царисти като финансистът Любомир Дацов, както и самият Соломон Паси.

 Според действащи политици в момента има сериозен международен натиск за създаване на правителство, което ще принуди партиите да направят компромиси. Ако все пак не успеят, следва ново служебно правителство на Радев, в което със сигурност ще видим предишни управници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече