Деси Радева проговори за Ада

0

Първата дама Десислава Радева прекъсна мълчанието си и проговори сензационно за  пръв път от 2 години и половина насам, изповядвайки се публично. Съпругата на президента Румен Радев се появи като лектор на форум по темата „Жените и лидерството“, който се проведе преди дни във Висшето училище по Телекомуникации и пощи в София. На събитието присъстваха множество дами от академичните, бизнес и политическите среди у нас, като форумът бе открит с реч на Десислава, писа Ретро.

Словото си Радева бе подготвила предварително, като дори носеше  записки със себе си. За събитието президентшата беше подбрала костюм от две части – бяло сако и червен разкроен панталон, като минути преди да застане пред микрофона, била на фризьор, за да й оформи букли специално за съ6итието. Докато изнасяше речта си, зад нея плътно през цялото време стоеше личната й охранителка от НСО Елисавета Толева, която очевидно денонощно бди над президентшата.

„Нещата не са толкова зле и всъщност жените лидери са равнопоставени на мъжете лидери в нашето общество, особено в академичната среда, имайки предвид висшите учебни заведения. Така ли е обаче в бизнеса и в обществото? — започна речта си Десислава Радева. — Не знам вие какво мислите. България е едва на 42-ро място по разпределение на половете от общо 146 страни в целия свят, а държави като Италия, Полша, Гърция са след нас, което звучи доста успокояващо и дори е повод за гордост. Но в миналогодишното изследване ние сме били на 38-о място от общо 156 държави. Ние сме паднали с 4 места и си задавам въпроса – защо в интерес на истината? Аз имам свой собствен отговор, който нямам претенциите да е най-правилен, надявам се мъжете да не го сметнат като сексизъм, защото ще го споделя с вас.

Мъжът лидер е стереотоп, може би дамите знаем най-добре това. Този стереотип е налаган не само през годините, а и през вековете. Онези от вас, които се занимават с маркетинг и реклама, най-добре знаят колко трудно се преобръщат представите на обществото и колко усилия са нужни за разчупване на стереотипите. Всичко трябва да се случи с много постоянство и с много аргументи. В този, смея да твърдя, все още мъжки лидерски свят на нас, жените, ни се налага постоянно да се доказваме, докато не разклатим, необратимо обаче шаблона“, сподели опита си първата дама, „За мен лидерството не е свързано с пол, възраст или раса. То е нещо, което или притежаваш, или научаваш по естествен или по труден път. То е преди всичко морал, интуиция и емпатия. Когато говорим за лидерство, вярвам, че дамите имат силно предимство пред мъжете. Като начало заради нашия вроден майчински инстинкт, който ни кара да действаме по безкористен начин. Това вдъхва доверие и вдъхновява хората около нас.

В семейството, особено с деца, предимно на жената се пада честта да прилага стратегии и тактики в динамично променяща се среда, да взема ежедневни, много често трудни решения, да се справя с критични ситуации при дефицит от време,  да решава проблеми и междуличностни конфликти. И в същото време тя трябва да подкрепя, да вдъхва увереност и спокойствие и да изгражда вой сплотен и железен микроекип“, размишлява още Радева. На финала на лекцията си тя сподели, че жената е пазителка на семейните ценности като откритост, сплотеност, съхраняване на традиции, които биха добавили стойност  във всеки бизнес модел.

„Знам, че промотирането на мъжете в бизнес средите е на база на техния потенциал в повечето случаи, докато при жените е на базата на резултати, което не ми се струва честно, но като съм се родила, никой не ми е обещавал да е честно в тоя живот“, заявява съпругата на президента. „По-важното е, че нашата, женската сила се крие в нашата привидна слабост. Скъпи жени, крехкостта може да води, слабостта може да води, стига обаче зад нея да стои един силен Имате моята пълна, не само защото Мадлин Олбрайт е казала, че Ада има специално място за жени, които не подкрепят други жени, но и защото искрено вярва, че жените лидери са не по-малко ефективни лидери от мъжете“, завършва лекцията си Десислава.

В последните две години и половина съпругата на президента прекъсна практиката си да коментира политическия живот у нас във фейсбук профила си, както и да дава скандални интервюта с разкрития за личния им живот. Тя престана да се появява на светски събития, с изключение на официалните визити на мъжка си, и дали по своя или по нечия чужда воля, реши да остане в сянката му. Междувременно Радева преживя тежка мозъчна операция, а през лятото изми на религиозния маршрут „Камино“, след който очевидно е събрала смелост отново да се върне под светлините на прожекторите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече