Ще закриваме държавата ли? Професори предлагат България да няма национален празник

0

Трима историци искат да честваме и битки от Средновековието,  а обесването на Левски да се отбелязва не на 19 февруари, а на 18

България да няма национален празник през следващите десет години, а само официални дати в календара. По този начин ще се разбере коя дата се почита най-сърцато. Предложението е на известните учени от Историческия факултет на Великотърновския университет проф. Петко Петков, проф. Милко Паландурски и проф. Пламен Павлов, пише в. „Минаха години“.

Тримата обявиха идеята си на специална пресконференция. Те ще обсъдят темата на конференция във великотърновския ВУЗ, която ще обедини водещи историци от цялата страна. По време на форума ще бъде дискутиран българският празничен календар и възможностите за създаване на единна система за отбелязване на важните дати от българската история.

България има национален празник едва от 32 години, обясни проф. Петко Петков. Той е един от радетелите националният празник на България да бъде 24 май, а не 3 март.

По думите му обаче изобщо не е необходимо страната ни да има национален празник, както е било през повечето време след създаването на Третата българска държава.

От 1878 до 1990 г. българската държава няма национален празник. Има няколко официални, а в различните времена се прехвърля тежестта на някои от тях. Такъв беше 9 септември, а преди това 19 февруари. Така че не е голяма беда, ако се намери куражлия държавник да направи така, че да стане както е било някога. Да останат само официалните празници и за 10 г. да видим народът кой почита най-сърцато. И ако след 10 г. има стремеж да има национален празник, защото аз не мисля, че е задължително, аз съм сигурен, че това ще бъде 24 май. Но нека да видим, сподели проф. Петков.

Според проф. Милко Палангурски в момента има тюрлюгювеч на стар и нов стил (но думите му). Той е прав в това, че част от празниците на този етап по-скоро разединяват, отколкото обединяват хората.

В крайна сметка историците предлагат датите в календара да бъдат запазени, както са познати до този момент, независимо че 6 септември и 22 септември се честват по стар стил. Те обаче настояват календарът да бъде допълнен и поясняват, че не бива да се бърка с църковния. А и липсват важни дати от времето на Средновековието, с които страната ни може да се гордее.

В този национален календар няма нито една средновековна дата. Могат да влязат няколко такива дати в паметта на нацията. Това ще покаже и древността на българския народ. Едната е 2 май 907 г. – успението на Борис Михаил. Знаем и 20 август – Битката при Ахелой, 17 август – Битката при Траянови врата. За този хаос, който съществува сега, най-малко сме виновни ние, историците, уточни проф. Пламен Павлов и поясни, че е крайно време всички да отбелязват кончината на Васил Левски на 18 февруари, а не на 19.

В конференцията ще вземат участие представители на всички университети в страната, при които има исторически звена. Очаква се да бъде създаден официален документ с решенията на научния форум, който да бъде изпратен до основните държавни институции в лицето на Президентството, Министерски съвет и Народното събрание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече