Няма край: Нова тесла с парното

0

Тройно поскъпна таксата за смяна на ампулите на радиаторите и отчет на водомера за топла вода 

15 лева вече ще плащаме за посещение на служители на парното преди началото на новия отоплителен сезон.

Това става ясно от бележките, които са разлепени във входовете на блоковете в столицата от представители на топлинните счетоводители.

Традиционно пред пускането на парното всяка година сътрудници на „Топлофикация“ посещават домакинствата за смяна на ампулите на разпределителите върху радиаторите и за отчет на водомера за топла вода. Цената на услугата е 15 лева за имот, като преди пет години сумата беше едва 5 лева, т.е. говорим за тройно поскъпване. През миналия сезон топлинните счетоводители прибираха по 10 лева за посещение, така че ръстът отново е сериозен.

Освен от по-високата цена потребители негодуват, че посещенията масово са планирани в работни дни, и то около обяд – от 11,15 до 13,15 ч. Това прави осигуряването на човек в дома изключително сложно, тъй като хората са на работа и няма как да отсъстват. На фона на скъпотията и неудобния времеви диапазон топлинните счетоводители имат и допълнителни изисквания, отново посочени върху разлепените бележки: „За да намалите нежелано дълъг престой на нашия сътрудник във вашето жилище, моля, осигурете лесен достъп до радиаторите и водомерите за топла вода“. За тази цел обикновено се налага разместване на мебели, които стоят по цял ден из стаите.

Ампулите са все по-популярен метод за изчисление на сметките за парното през последните години. Топлината, отдадена от радиатора, се пренася чрез топлопроводна розетка към ампула със специална, безвредна течност. Под въздействието на топлината течността се изпарява. Колкото по-дълго се отоплява помещението, толкова по-малко течност остава в ампулата. Разходът на топлинна енергия се отчита въз основа на регистрираното изпарение посредством милиметрова скала.

Отчитането на показанията от всеки уред се извършва веднъж годишно, ампулата се сменя с нова. Старата се поставя вляво, за да може да се сравнява разхода с консумацията от предходния период. Всяка година се поставя ампула с различен цвят, за да може да се разграничи потреблението през отделните сезони.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече