Нова година за 11 500 лв. във Велинград? Ето ги хотелските босове в „спа столицата на България”

0

Само преди дни медиите зажужаха изненадани – Нова година във Велинград: Хотел шокира с рекорден куверт за 11 500 лв. Баснословната сума предизвика вълна от бурни реакции в социалните мрежи. Скъпият пакет е не за Дубай или Малдивите, а за българския град и популярна СПА дестинация Велинград.

„Веднъж се живее“ си каза Бил Гейтс и резервира апартамент във Велинград за Нова година“. Това е един от най-популярните постове в социалните мрежи, свързани с новогодишното предложение на известен петзвезден хотел в СПА столицата на Балканите.

Дали е нормално такава сума за няколко дни в най-големия ни спа курорт е едно на ръка.

Велинград, расте бавно с нови обекти, а бизнесът вече надскача предковид нивата. В града има цели осем хотела с категория пет звезди и дванадесет с четири. Заедно те предлагат около 1660 стаи и над 3200 легла. В този най-висок клас попадат две трети от хотелите в родопския град.

Оценките за бизнеса тази година са, че той е на невиждани високи нива като запълняемост. А заради високото търсене и инфлацията цените за клиенти растат.

Колко са хотелите и туристите

Според регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма в община Велинград са регистрирани около 230 места за настаняване. Близо 210 от тях са в самия град, но хотелите са около 30.

По данни на общината през 2021 г. в местата за настаняване на територията й са направени над 750 хил. нощувки, а броят на гостите е почти 310 хил. души. Ръстът в броя на нощувките спрямо 2020 г. е около 35%, а спрямо 2019 г. е около процент, т.е. туризмът се е възстановил на нивата си отпреди пандемията.

За 2021 г. общите приходи на 19-те висококатегорийни хотела са около 64 млн. лева. Двадесетият и най-голям беше открит в началото на 2022 г., а в резултатите на четири от мениджърските дружества за 2021 г. влизат приходи и от други дейности. Само два от хотелите са на малка загуба, а сумарната печалба на останалите е 9.6 млн. лв.

Тази година бизнесът е по-силен, цените са по-високи заради инфлацията и съживеното търсене, затова вероятно 20-те обекта скоро ще надхвърлят летвата от 100 млн. лв. оборот. И ако за спа хотели средната запълняемост е 40-45%, то в някои от най-добрите обекти тя надскача и нива от 60-75%, казва представител на бизнеса.

Видимо вече цена в двойна стая е на нива около 300 лв. в петзвездните хотели, като увеличението е тенденция от няколко години, но явно среща търсенето при тази запълняемост. Иначе управител на хотел във Велинград обясни, че търсеният брутен марж в сектора е около 35%.

Румяна Маринова, генерален мениджър и съпруга на един от собствениците на Infinity, обобщи, че 2022 г. е най-силната им до момента, като запълняемостта през уикендите е около 70-80%, а през седмицата – около 50%.

По нейните думи през почивните дни Велинград е пълен и високият процент запълняемост важи за всички хотели в града. През настоящата година цените в техния хотел са увеличени с 10%, като очакванията ѝ за следващата година са да има ново увеличение заради скока в разходите за електроенергия и инфлацията.

И собственикът на „Гранд хотел Велинград“ Лукан Луканов отбелязва, че средната годишна заетост в хотела е около 70-72%, а през уикендите тя е 95-100%. В хотела му чужденците като процент са не повече от 10% от всички гости, а останалите са българи, които могат да си позволят цените в хотелите от високия клас.

Обясни още, че като един от по-старите хотели във Велинград имат редовни клиенти, които ги посещават почти всяка събота и неделя. Повишение от 10% на цените през годината е имало и при тях.

Представител на хотел „Двореца“ разказа, че заетостта на хотела през седмицата е около 30%, но през уикендите се пълни до около 90-95%.

И стари, и нови обекти

Хотелите са от няколко поколения. Първото са реновирани обекти, строени в края на 50-те и през 60-те години на миналия век като почивни станции на БКП, профсъюз, заводи. В началото на XXI в. започва вълна на инвестиции на зелено, които стават най-масови около имотния бум през 2008-2009 г. През втората декада на века продължават да се отварят хотели, които стават все по-големи и все по-луксозни.

Собствениците на хотелите четири и пет звезди във Велинград са с основни бизнеси в различни сфери, но преобладават тези от строителството. Всички без един са българи, като шестима са местни, около една четвърт са свързани с Пловдив, а останалите са от София или от Черноморието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече