Румен Спецов и дясната му ръка поискали подкуп от 5 млн. лв.

0

В ГДБОП замразиха разследването за подкупи и контрабанда срещу бившия шеф на НАП и наследника му Георги Димов

Рекорден подкуп в размер на 5 милиона лева са поискали тази пролет от мастит петролен бизнесмен бившия шеф на НАП Румен Спецов и заместникът му Георги Димов, научи сензационно „Уикенд“ от запознати с разплитането на аферата. Данни за изнудването на петролния бос, както и на още половин дузина крупни бизнесмени се съхраняват в ГДБОП и в ДАНС, но въпреки солидните събрани доказателства досега, наскоро родните служби са замразили разследването.

Според информация от разследването, с която „Уикенд“ разполага, петролният търговец е бил изнудван чрез двама служители от Главна дирекция „Фискален контрол“ във връзка със спор около възстановяване на ДДС в размер на над 30 милиона лева на десетки фирми от орбитата на бизнесмена, занимаващи се с внос на горива и енергия от Австрия и Румъния.
„Петролният търговец е бил информиран, че ако иска да му бъде възстановено ДДС-то, ще

трябва да приготви 5 милиона лв. подкуп

за тандема Румен Спецов – Георги Димов. Рекетираният не е шефът на „Инса Ойл“ Георги Самуилов, макар че и той подаде жалба в прокуратурата срещу Румен Спецов и опекуна му Асен Василев“, разкрива източникът на „Уикенд“. Според думите му, притисканият бизнесмен е направил запис на една от срещите си с директорка във „Фискален контрол“ на име Филипина Тодорова, поискала рушвета, като веднага след уволнението на Румен Спецов от НАП това лято, записът бил предоставен в ГДБОП и в ДАНС.
„Служителката на НАП Тодорова беше извикана на разпит и разследването стартира, но веднага след парламентарните избори на 2 октомври всичко спихна. Една от възможните причини за замразеното разследване може да е свързана с платени солидни подкупи на мастити полицейски шефове. Говори се и друго – че президентският съветник

Николай Копринков е спуснал временен чадър

над Спецов и Димов. От няколко месеца служители на НАП, пряко подчинени и ръководени от Георги Димов, участват в схема с пропускане на празни тирове през всички граници в България. По документи камионите са пълни със стока, а държавата възстановява неправомерно ДДС-то на фирмите. Неофициално се твърди, че тази схема е под контрола на Николай Копринков. Щетите за бюджета са за стотици милиони левове“, разяснява източникът ни от службите за сигурност. Според думите му, сред най-атрактивните далавери с участието на служигели от „Фискален контрол“ в НАП, е тази с мнимото изкарване на спирт и други високоакцизни стоки към Гърция. Акцизът на цистерна със спирт е 36 000 лева в България и двойно повече – 36 000 евро, в Гърция.
Твърди се, че инициатор на сладката корупционна схема в НАП е не настоящият заместник-директор при бирниците Георги Димов, а доскорошния му началник и близък приятел Румен Спецов, който я вкарал в обращение още миналата зима. „От схемата изкарват много пари всички по веригата и може би заради това срещу Спецов все още не е стартирало наказатено производство и разследване. В момента

далаверата с празните тирове

и неправомерно възстановяване на ДДС се ръководи от Георги Димов“, разказва информаторът ни.
Заместник-директорът в НАП Георги Димов встъпи в длъжност през пролетта на 2021 г., малко след като културистът Румен Спецов изненадващо се озова на директорския пост в приходната агенция. Около Спецов също избухна скандал за данъчна нередност – оказа се, че в миналото е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. В навечерието на изборите на 2 октомври „сламеният“ купувач Данаил Николов изненадващо излезе от нелегалност и обяви, че е бил скрит в Сърбия и че е получавал всеки месец пари от Румен Спецов, за да си мълчи. До този момент не е известно Данаил Николов да е открит и разпитан от ГДБОП за данъчно-криминалната

афера с фирмата на Румен Спецов.

Що се отнася до Георги Димов, който остана на поста си, той също е бил разследван, арестуван и даже уволнен в качеството си на служител в НАП. През есента на 2011 г. Димов е задържан от ГДБОП в кабинета си, докато е ръководил контролната дейност в НАП – София. В рамките на спецоперацията са запечатани работните компютри на 26 данъчни служители. Открити са престъпления, ощетили бюджета с над 40 милиона лева. Георги Димов е уволнен от НАП, но наказателно дело срещу него и уличените му подчинени така и не стартира.
Засега притесненията на зам.-директора в НАП Георги Димов са свързани основно в стартиралата от антикорупционната комисия КПКОНПИ данъчна ревизия заради подадена от него декларация с невярно съдържание. Димов е уличен, че не е декларирал луксозна лимузина „Ауди“ А8 на стойност 195 000 лв., както и апартамент от 170 кв.м. в столичния кв. „Стрелбище“.
Данъчната ревизия, която експертите на КПКОНПИ ще извършат в следващите месеци срещу Георги Димов, обхваща период с 5-годишна давност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече