Социолог: Плевнелиев няма авторитет, мисията му е обречена

0

Кънчо Стойчев е социолог от „Галъп Интернешънъл“. Завършва социология в Софийския университет. Миналата година беше преизбран единодушно за втори мандат като президент на световната Асоциация Gallup International. Тя е представена в над 75 страни по света, включително Афганистан, Иран, Саудитска Арабия.

Кънчо Стойчев е един от основателите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

– Господин Кънчев, парламентът изключително трудно избра председател. Смятате ли, че това е знак за някакъв консенсус и правителство ще бъде съставено по-лесно? Има ли изгледи за кабинет на четворната коалиция, избрала Рашидов?

– Консенсус няма, изборът се състоя, за да се избегне безизходица. Рашидов очевадно не става за председател на Народното събрание и ще бъде само номинално такъв. Седемте заместници ще водят работата и по-точно – опитните сред тях, основно Кристиан Вигенин и Йордан Цонев.

Но все пак е добре, че този въпрос беше решен и парламентът може да заработи. Нинова постъпи правилно и отговорно. В крайна сметка фигурата на председател на Народното събрание далеч не е овластена с решаващи функции.

– Дава ли Христо Иванов мигач към ГЕРБ? Има ли натиск от външни сили – европейски или американски – за разбирателство между десните партии да съставят кабинет?

– В България в момента няма дясна партия в собствения смисъл на това определение. Главната разделителна линия е по оста либерално-консервативно. Иванов е отчетливо либерал, а Борисов е по-скоро консерватор. Говоря и за електоратите зад тях.

За българските либерали България не съществува, тя няма право на собствени интереси. Какъвто и да било техен завой към ГЕРБ ще им изсипе колата, тоест електоратът им ще изпадне от нея.

– „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“ казва президентът Росен Плевнелиев за преговорите с контактната група за съставяне на кабинет – мислите ли че някои партии ще направят отстъпки, например „Продължаваме промяната“? Възможен ли е кабинет без „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и БСП?

– Мисията на Росен Плевнелиев е обречена – той нито има авторитет в България, нито нужния за случая капацитет. Ако се сформира кабинет, той ще е последният „виновен“ за това. Кабинет е възможен само при разкъсване на разделителните линии и политика в името на България. Сред изброените от вас партии не виждам такава.

– Ако ГЕРБ-СДС не успеят да формират правителство, как ще се развият нещата? „Продължаваме промяната“ ще успеят ли, когато мандатът дойде при тях?

– Борбата в момента не е кой да състави кабинет, а кой и как да избегне обвинението на хората, че е попречил и че е тласнал страната към пети избори. Коалиция в собствения смисъл на думата сега не може да се направи.

– Вярвате ли на идеята, че държавният глава Румен Радев ще даде мандата на „Български възход“, пък те да предложат да остане служебният кабинет?

– Решение да се гласува служебният кабинет да стане редовен, да речем, за 6–8 месеца е изход от ситуацията, тъй като партиите бягат от отговорност и главно мислят за нови избори. Но тези нови избори не са им изгодни веднага.

– Смятате ли, че президентът Румен Радев е влязъл в комбина с ГЕРБ, както казват от БСП?

– Няма БСП, има Корнелия Нинова. Тя първо действително спаси тази партия, а в последните две години реши да я погребва. Успешно. А какво Корнелия Нинова говори за Румен Радев, няма нищо общо нито с БСП, нито с истината.

– Прави ли са БСП и ПП да обвиняват държавния глава Румен Радев, че е виновен за сегашната нестабилност и че той инициира свалянето на предишния кабинет?

– „Продължаваме промяната“ се самосвалиха благодарение на чутовна некомпетентност, самолюбие и безотговорност. За тях България не съществува, тя е някакъв стартъп за CV-то.

– Вежди Рашидов ли беше най-добрата и обединяваща кандидатура за шеф на парламента?

– В този парламент, за тези партии в него, обединяваща фигура няма.

– За някои идеята на Корнелия Нинова всички да се обединят около Вежди Рашидов беше шокираща и неочаквана. Нестандартна ли беше според вас?

– Нищо нестандартно няма, Нинова просто добре взе завоя с оглед на едни нови избори. Тя вече може да каже, че е направила необходимото да ги избегнем, а хората сега точно това искат.

– Какъв според вас е изходът от парламентарната и правителствена криза – експертен кабинет с кратък хоризонт до местните избори или нещо друго?

– Реалната алтернатива е кратък кабинет или бързи избори. Засега второто води в залозите.

– Едни нови избори могат ли да променят конфигурациите? Като че ли в Европа се налага многопартийна формула – не се очертава да спечели една партия и да управлява сама. Това политиците разбират ли го? Или ще ходим до дупка на избори, докато на съответните партии им се хареса резултатът?

– Конфигурацията със сигурност ще се промени, но не в смисъл, че някой ще вземе самостоятелно мнозинство. За съжаление обаче вътрешната логика на електоралното поведение вече има не определящо значение. Войната не е до Европа, войната е в центъра на Европа. И на света такъв, какъвто ние го разбираме. Ескалацията нараства не с дни, а с часове. Ние сме на предната линия и сме напълно разединени. Разединението ни не е за/против Европа, а е за/против войната. Огромното мнозинство българи са против, но малки – и дребни – елити ловят риба не само в мътни води, а само за себе си.

Интервю за в. „Филтър“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече