Вежди Рашидов свалил 22 кг, докато се лекува от рак

0

Нямах глас, хранех се през стомаха, но си казах, че няма да се предам като Велко Кънев, разказва новият председател на парламента

Не само остаряването е причината за тежкото дишане, което всички чуваме от новия председател на парламента Вежди Рашидов. 70-годишният скулптор никога не е крил, че заради рак на гърлото има стеснение на ларинкса. Тежката диагноза се появява за първи път в Монако.

Всяка година в рамките на 25 ходехме там, имам близък човек, като брат ми е. Една сутрин изхрачвам кръв. Идваме в София и ми откриха рак на гърлото. Сега имам трудно дишане, поради това, че имам стеснение на ларинкса. Лекарите ми дадоха възможност да говоря. Около три месеца се хранех през стомаха. Изгубих и гласа. Сега говоря. Но това не е моят глас. Да, дишам тежко, разказва Рашидов, цитиран от  Минаха години.

Припомняме, че сегашният председател на парламента преживя операция в Германия и свали 22 килограма.

По време на лечението изпадах в много тежки ситуации. Натоварването е толкова голямо, че психически човек рухва, променя се и начинът на мисленето му. Както се казва, няколко пъти съм се връщал от тунела, споделя още Рашидов.

Вежди Рашидов и съпругата му Снежана Бахарова.

Неотклонно до него по време на този мрачен период е жена му доктор Снежана Бахарова. Рашидов до живот ще е благодарен на българските лекари, които били перфектни, включително и в диагностиката, но България е бедна държава, няма техника да го лекува и между Франция, Швейцария и Германия той избрал Германия, за да пребори болестта.

С месеци не напускал клиниката и гледал дълго дърветата в германската златна есен, а след това започнал да ги рисува.

Решава да продаде картините и дарява парите за отделението в софийска болница, където деца, които никога не са пили, пушили, яли, се лекуват от рак. Към това го тласнал приятелят му художник Захари Калинов, който му изпратил малка четчица и листове с формат 20х25, а той преодолявал с рисуване тежките процедури с лъче- и химиотерапия. Сетил се и за приятелите със същата тежка диагноза.

Не знам защо в един момент ми дойде на акъла Велко Кънев. може би защото той беше изпратен лично от мен да се лекува един месец в Германия и след това разбрах в Берлин, че той по средата на лечението се е отказал – не е могъл да издържи на процедурите. И това вероятно го доведе доведе до фатален край. Тази мисъл, че трябва да издържа, че не трябва да се отказвам като Велко, ми помогна. Светла му памет, Велко Кънев наистина ми помогна да удържа терапията. Защото имаше моменти, когато бях на ръба и си казвах: По-добре да умра, отколкото да се мъча. Но като се сещах за него, че се е отказал, и стисках зъби. И така удържах на радиацията, не крие шефът на парламента.

Като министър на културата, освен за Кънев, издействал от държавата 11 хил. долара, за да може  легендарният китарист на „Щурците“ Пепи Гюзелев да замине на лечение в САЩ, което обаче също завършва без успех. Рашидов обаче от малък е свикнал на трудности, които никога не е крил.

Идвам от едно сирапиталище в село Студен кладенец, честен е Вежди Рашидов, който остава сирак, след като губи майка си – певицата Кадрие Латифова, в катастрофа, причинена пък от брат му. Завършва художествената гимназия и Националната художествена академия с отличен и 11 години преподава в академията.

Вежди Рашидов и синът му Вадим.

Единственият му син Вадим с двете си момичета отдавна живее в Австрия, след като автокрадци задигнаха автомобила му, докато в нея било едното дете. То седяло в колата на баща си, който бил излязъл, за да заведе другото си дете до училището му, което се намира близо до немското посолство. Всичко се случило за няколко секунди.

Вадим Рашидов хукнал след мерцедеса си, ужасен от мисълта, че в колата му 9-годишната му дъщеря. Най-вероятно автокрадецът е дебнел Вадим и се е възползвал от това, че мъжът не бил загасил двигателя. След стотина метра, недалеч от Интерпред, все пак спрял и пуснал детето.

В момента Вадим стопанисва хижа в Алпите. Той е от първия брак на Вежди Рашидов, а от своя страна Снежана има дъщеря.

Вежди се разтапя пред внуците и затова се надяваше да им обръща достатъчно внимание, докато е депутат. Заради безпрецедентния блокаж на парламента обаче неочаквано зае най-високия пост в държавата и ще бъде дядо само през уикендите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече