Ново нещастие за България: Нинова ще е премиер!

0

Нещастията пред България не свършват – Корнелия Нинова е най-вероятният следващ премиер на България в поредната тройна коалиция с Бойко и Доган. Несменяемата лидерка на БСП смятала да състави експертно правителство, което обаче ще си бъде с верни на ГЕРБ и ДПС министри.

Така съставената коалиция щяла да изтрае поне 5 месеца, съобщи пред „Галерия“ отлично информиран източник.

Още преди седмица от президентската администрация изтече информацията, че Радев ще даде третия мандат на Нинова, тъй като първите два ще бъдат на ГЕРБ и „Промяната“, които няма как да съберат нужната подкрепа.

А при условие, че ще бъде премиер, Нинова била готова да ревизира старата си закана да не влиза в коалиция с Борисов.

Нещата били вече опечени и Кирил Петков добре знаел това, както и Радев. Между президента и Петков все още има напрежение както и между президента и Нинова.

Тези противоречия щели да бъдат изгладени, ако Нинова успее да състави правителство, начело на което да е самата тя, твърди източникът.

Затоплянето на отношенията с ГЕРБ и с ДПС пролича при гласуването за хартиената бюлетина. В столетницата няма единно мнение по въпроса, макар че официално се поддържа линията на председателката на партията.

След последния вот на 2 октомври Нинова се обяви рязко против машинното гласуване и едва ли не го обвини за ниските резултати на БСП в цялата серия от парламентарни избори. Срещу връщането на хартиения вариант обаче беше Крум Зарков и групата около него.

В предишния парламент за хартиената бюлетина бяха именно тези три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС. За това наблюдателите смятат, че с техните 128 гласа това ще се приеме.

Тези гласове са и напълно достатъчни за гласуването на сравнително стабилен кабинет. Той, наред с новия бюджет, трябва да приеме законите, които са ни необходими, за да получим парите по Плана за възстановяване.

Новата тройна коалиция може да стане и четворна, ако към нея се присъедини „Български възход“ със своите 12 депутати.

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са твърдо против връщането на хартиената бюлетина, защото според тях така изборите са по-лесни за манипулиране.

Според Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина се гласува само с машина, а в по-малките – само с хартия. По този начин се проведе гласуването на последните три вота.

Цифрите сочат, че гласуването предимно с машини намалява броя на недействителните бюлетини, а наред с това улеснява самите секционни комисии, чиято работа в изборната нощ е доста тежка.

Ако се приемат предложените от БСП промени, във всички секции бюлетините ще се броят на ръка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече