Оскверниха къщата на Георги Димитров, от БСП нехаят

1

Вандали са осквернили къщата на комунистическия вожд Георги Димитров в София, алармираха граждани в социалните мрежи. Сградата, намираща се на столичната ул. „Опълченска“, е била надраскана с червен спрей. Надписите са върху паметната плоча на Димитров, сложена на външната фасада на къщата, и гласят „убиец“ и „предател“, пише „Ретро“.

Не е ясно кои са извършителите, но от години имотът е безстопанствен и се руши. Мазилката му е изронена, покривът е протекъл, а паметната плоча и преди да бъде надраскана, беше занемарена. Дограмата на къщата на БКП вожда също е пред разпад, защото никога не е била подменяна. Въпреки че домът на Димитров се намира в един и същ двор с Националния политехнически музей, той не е тяхна собственост и те не се грижат за поддръжката му. Миналата година стана ясно, че има идея бележитата сграда да бъде съборена частично или изцяло заради планирани ремонт на ул. „Опълченска“. Планът бил пътното платно да бъде разширено с нова бус лента, а къщата, която е почти без тротоар, пречела. Ремонтът обаче все още не е започнал. Междувременно от БСП нехаят за състоянието на имота. Въпреки че през 1949 г. с решение на ЦК на БКП е определено той да стане музей на Димитров, след идването на демокрацията е зарязан на произвола на съдбата. 

В същата къща навремето е живял и Петър Дънов, след като семейството на Георги Димитров я разделя на две, а едната половина е продадена. Единствените, които продължават да се бунтуват срещу разпада й и настояват да бъдат предприети мерки, са последователите на Учителя от Бялото братство. Упорството им обаче не дава резултат. Докато софийският дом на Димитров се разпада и е обект на вандализъм, в родната му къща в Ковачевци най-после тече ремонт. Това лято общината обяви, че отпуска над 20 хиляди лева за тази цел. Бащиният дом на комунистическия ръководител, първи генерален секретар на ЦК на БКП и генерален секретар на Комунистическия интернационал, се намира в източната покрайнина на Ковачевци, на десния бряг на река Светля. Основите й са били иззидани с камък, а останалата част от подпори с плет, измазан с кал. Къщата била едноетажна с едно мазе. била изоставена от родителите на Георги Димитров при преместването им първо в Радомир, а след това в София. Малко преди 9 септември 1945 г. рухнала напълно. През 1972 г. е била вдигната наново и оттогава досега, в продължение на 50 години, не е била ремонтирана.

1 Коментар
  1. Стамболов казва

    Не са вандали – патриоти са! Всеки който се е кланял на Раzzия е предавал България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече