Аман от Президентски правителства   и службогонци, които вършат куп безобразия

0

Според Конституцията служебното правителство е временно и неговата работа е да подготви следващите избори. А не да забатачва и без това намиращото се в хаос здравеопазване с безсмислени действия, които увеличават неговите проблеми.

Като предложението на здравния министър Асен Меджидиев след първи ноември да се използват хартиени електронни рецепти. Така се отменят приетите само преди два месеца поправки на предшественичката му Асена Сербезова, които предвиждаха на тази дата преминаването само на електронни рецепти. Мотивът за промените: „много сигнали за затруднения“. 

Същите несъстоятелни мотиви за удължаване живота на хартиените рецепти посочи преди година и друг служебен министър – печално известният с уволненията на болнични управители посред пандемията Стойчо Кацаров.

Конците за рецептурния хаус се дърпат от фармацевтични и аптечни лобита, но постоянните промени влудяват пациентите, вместо да бъдат обслужени бързо адекватно. А те се притесняват дали са забравили, или изгубили хартиената рецепта. Или аптекарят не може да разчете, защото е написана нечетливо.  Електронните рецепти намаляват възможността от грешки, съкращават бюрокрацията, гарантират контрол на изписаните лекарства и в крайна сметка подобряват качеството на лечение. Да, много възрастни хора се притесняват, че няма да мога да се оправят с устройствата, но това не е тяхна работа, рецептата се разчита от лекаря или фармацевта, а те просто подават документа си за самоличност.

Служебният кабинет обаче запрати дългоочакваното електронно здравеопазване пак в задънена улица. Въпреки че това не е работа на служебните правителства. Както не им е работа да уволняват областни управители, полицейски шефове, директори на заводи, институти, агенции, комисии като на тяхно място назначават избрани по президентско или партийно благоволение. Като членове на провалила се чалгаджийска партия „Има такъв народ“, които не успяха да влязат в парламента, но пък са във властта чрез президентския кабинет.

Любомир Каримански, чието име предизвика скандали, когато го издигнаха за кандидат на БНБ, изненадващо бе приет от служебното правителство на 7 октомври, само пет дни след изборите, като съветник на министъра на финансите Росица Велкова. Друг кадър на Слави Трифонов – Велислава Петрова, още по-изненадващо остана заместник-министър на външните работи, въпреки че Гълъб Донев освободи предишната и шефка от поста министър. Ако някой мисли, че Велислава Петрова продължава да бъде на държавната хранилка, понеже е специалист по дипломатическите отношения, нека знае, че тя по професия е имунолог. Още две звезди на залезлия политик от Учиндол се оказаха с подходящи качества за президентското правителство. Теодора Генчовска и Катерина Граматикова заместник-министри на отбраната. Първата беше министър на външните работи в предишното правителство, а втората по професия е и юрист.

 Е, свършиха ли се генералите в българската армия, че отбраната ни ще разчита на тия две дами?

 При такава благосклонност на президентския кабинет към кадрите на Слави Трифонов не е чудно защо той толкова хвали Румен Радев и напира за президентска република, която да набута цялата политическа и икономическа власт в ръцете на летеца. Ако това стане, със сигурност на хранилка в президентството ще се намерят сладки места за още много безценни политици от екипа на „Има такъв народ“.

Източник: „Минаха години“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече