Радев попари мераците на „Възраждане“ за референдум за еврото

0

Партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов отива днес на Дондуков 2 за консултации при президента Румен Радев. Това са поредните срещи от кръга разговори с представители на политическите сили, успели да влязат в НС след вота на 2 октомври.

Първите разговори бяха с ГЕРБ-СДС, които спечелиха изборите.

Важни са тези консултации, защото, докато преди кризите бяха на прага на дома ни, сега вече са вътре. Само на километри от нас бушува война, има икономическа криза. Важното е да има решение за управление в дългосрочен план и на мнозинство. Пред парламента стоят редица важни задачи, свързани със законотворческата дейност. Трябва да се попълнят редица законово установени органи, които работят извън времевите рамки на мандата и с непълен състав. Важно е как ще се сформира мнозинството. Вие как виждате приоритетите в работата на парламента, на какъв етап е диалогът в НС за сформиране на кабинет, какви са вашите приоритети и виждане, около които може да се формира устойчиво мнозинство, попита Радев. 

Можем да подкрепим всяка партия, която споделя основните идеи на „Възраждане“. Направихме кръг от консултации по запазването на българската валута, разговаряхме с 2 от партиите, другите отказаха, защото за тях въпросът е предопределен и българската валута трябва да бъъде премахната, обясни Костадинов.

Очевидно е, че в парламента има повечето диалог между глухи, те говорят това, което искат да чуят избирателите им и е раазбираемо, каза още той.

За нас задачата за съставяне на кабинет е най-важната, която трябва да изпълни НС, ние имаме волята да работим в тази посока. Готови сме да разговаряме с всяка политическа сила по въпросите, които са от важно естество, посочи лидерът на Възраждане. 

Считаме, че сега по отношение на първия мандат, след като бъде връчен, може да водим разговори. Ще настояваме на нашите позиции. Предвидими и прогнузируеми сме. Готови сме да защитаваме политики, заяви още той.

Членството в Еврозоната е важно, но също така е важно спазването на законите. Референдуми по вече ратифицирани международни договори са невъзможни. Международните договори имат приоритет когато са ратифицирани пред и над основното законодателство. Европейското право има примат пълен над нашето национално право. Ако е трябвало или е имало различия за условията в Еврозоната, съгласно тези закони, това се изразява преди ратификацията, а тогава това не е стояло на дневен ред. Вие как виждате спрямо Конституцията и международното и европейско право, как виждате този въпрос да бъде легитимен, попита Радев.

Въпросът е за запазване на българския лев до достигането на 90 на сто от средноевропейските доходи. Ние нямаме задължение да влезем в определен срок. Когато достигнат до ниво на съвместимост икономиките, тогава трябва да влезем, каза Костадинов и обясни, че въпросът в референдума ще е дали са съгласни да се запази българския лев до достигане на средноевропейските нива.

Ясно е, че имаме приет от няколко правителства национален план за въвеждане на еврото. Аз по-скоро очаквам да следите как се изпълнява този план по Мастрихтските критерии. Добре е да спазваме макроикономическата рамка, каза Радев. 

Според Костадинов, с темповете, с които се развиваме, сме можели да влезем в еврозоната през 2043-2044 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече