Разследват втора фирма на Румен Спецов

0

Бившият шеф на НАП загърби ПП, опитал да запази поста си при служебното правителство

Втора фирма на Румен Спецов се разследва за данъчни афери, съобщи Филтър, като се позовава на източници от службите и прокуратурата.

Бившият шеф на НАП стана известен с прехвърлянето на Гранекс Трейдър на малоимотния сламен човек Данаил Николов. Сделката е станала през 2016 г., а дружеството е с 1,5 млн. задължения към хазната.

Освен въпросната фирма обаче Спецов е бил собственик и управител и на други две фирми. Едната от тях, която е обект на данъчна проверка от средата на септември т.г., е „Елит фитнес консулт“. 

Фирмата е собственост на Спецов до 14 май 2012 г., когато е назначен за шеф на НАП. Тогава той я прехвърля на Стойчо Костадинов. 49-годишният мъж е купувал и други фирми с прекратена дейност, но не известен в бизнес средите. 

По информация на медията Костадинов е автомонтьор. През септември от съда е поискана данъчна информация за „Елит фитнес консулт“ за няколко години назад във времето.

Дружеството се занимава с търговия в страната и чужбина, но от 2019 г. няма дейност и не печели, както и другите две фирми на Спецов – „Гранекс Трейдър“ и „Агро Сълюшън“.

Досъдебното производство за данъчни престъпления с прехвърлянето на „Гранекс Трейдър“ още не е приключило, но разследването се прехвърля и върху други бизнес дейности на Спецов от миналото.

Към датата на назначаването му за шеф на НАП той няма други доходи от България. За 2022 г. Спецов декларира апартамент в Дубай от 127 кв. м, купен от съпругата му за 1,1 млн. лв. Като произход на парите е посочен банков кредит от институция в ОАЕ. Жилището е купено през 2021 г., когато той е бил шеф на НАП.

Спецов и половинката му живеят в Дубай от няколко години, преди да влезе в изпълнителната власт, и там развиват бизнес, но за него се знае малко. 

Спецов е бил фитнес инструктор, а съпругата му Плама е търговски директор на компания за козметични продукти.

След като беше освободен от поста през август, бившият шеф на НАП прекарва повече време в Дубай, отколкото в София, научи медията от негови близки в миналото.

Очакванията Спецов да влезе в политиката като депутат от ПП не се сбъднаха. В партията неофициално се говори, че лично Кирил Петков е бил против заради аферата с „Гранекс Трейдър“ и съмненията, че в миналото Спецов е участвал в схеми за данъчни престъпления, които не са доказани.

Освен това в последните месеци от службата си Спецов е загубил и доверието на покровителя си във властта – Асен Василев, който му беше шеф като финансов министър и вицепремиер. След падането на кабинета на Петков Спецов отипал да запази поста си със совалки до президентството и се дистанцирал от хората на ПП. Въпреки това обаче беше отстранен от четвъртото служебно правителство на Румен Радев.

Припомняме, че звездата на Румен Спецов изгря при втория кабинет на президента през май 2021 г., но свети само една година и два месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече