Цацаров бил сломен след твърдението на Кирил Петков, че е ненадежден

0

Ден след като бившият главен прокурор обявил, че напуска антикорупционната комисия, премиерът май искал първи да съобщи от екрана, че е отнел достъпа му до тайни – агентите на ДАНС дошли след извънредната тв изява, пише 24 Часа.

Едната червена линия за премахване, която Кирил Петков очерта от първия ден на своето управление през ноември 2021 г. – Сотир Цацаров, в сряда извика в съда на първа среща политика.

Бившият главен прокурор и бивш шеф на антикорупционната комисия съди бившия премиер за 15 000 лева.

Думите, заради които изпаднал в шок, са, че допускът му до класифицирана информация е отнет от ДАНС, защото не е издържал тест за надеждност.

Събитията, които сломили бившия шеф на институцията, чието цяло име е Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), се случват на 14 януари тази година.

Кирил Петков.
Кирил Петков.

За тях в Софийския районен съд разказа Малина Александрова, която е директор на отдела за връзки с обществеността в комисията. Тя беше разпитана като свидетел по делото, което Цацаров води срещу Петков за две изказвания на бившия премиер.

Едното е направено в обедната емисия на Би Ти Ви на 14 януари, а другото е на 16 януари в “Тази неделя” по същата телевизия. И в двете Петков твърди, че допускът е отнет поради ненадеждност.

Именно това, че е бил представен като ненадежден, го изумило, защото целият му път на съдия, главен прокурор и шеф на КПКОНПИ бил поставен под съмнение, каза Малина Александрова.

Изявлението на Кирил Петков е само ден след като на 13 януари първо пред “24 часа” Сотир Цацаров съобщи, че подава оставка като председател на комисията. Той

решил да напусне

поста още в

средата на

декември 2021 г. Причината била, че около името му се нагнетявало напрежение, а не желаел да предизвиква трусове в КПКОНПИ. Искал обаче първо да съобщи решението си на президента Румен Радев и на представените в парламента политически сили. И го направил наистина, но кога е провел разговорите с държавния глава и с политиците, Александрова не знаела.

Цацаров приемал спокойно намерението да напусне поста. Не страдал, че няма да е шеф на комисията, било професионален акт. Той приемал спокойно и критиките, защото подобни позиции вървят с тях, а освен това имал много висок праг на търпимост към критики.

В онзи период преди близо година управляващата тогава коалиция – “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” беше очертала две червени линии. Едната беше оставката на главния прокурор Иван Гешев, а втората – оставката на Сотир Цацаров. Пловдивчанинът очевидно бе по-емоционален от наследника си в обвинението, който остана на поста си. Появиха се критици на Цацаров, които смятаха, че той се е договорил с президента или просто прекалено бързо е вдигнал бяло знаме пред политическия натиск.

Управляващите всеки ден обаче повтаряха намерението си да разделят КПКОНПИ на две – едната комисия да се занимава с корупцията, а другата – с отнемане на незаконно придобитото имущество.

Законопроект обаче никой не беше написал. Първо се смяташе, че по него ще работи Министерството на правосъдието, което беше оглавявано от Надежда Йорданова от “Демократична България”.

После обаче се оказа, че

проектът за

разделяне на

комисията се

пише основно

от Лена

Бориславова,

която тогава беше началник на кабинета на премиера Кирил Петков. Проектът беше внесен в парламента едва в началото на юни – повече от 100 дни, след като Цацаров напусна комисията, за да не пречи за новата власт в нея.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече