БГ образованието е пълна катастрофа! Произвеждат се недоразумения с дипломи без реално покритие

0

Българското образование първо катастрофира след 1989 г. Произвеждат се недоразумения с дипломи и биографии без реално покритие. Това пише в коментар за „Минаха години“ Здравка Попова. Публикуваме текста със съкращения:

Гледах дебатите в новото Народно събрание. Останах с впечатлението, че българските политици за пореден път показват, че не познават езика, на който говорят хората с политическа култура. Свикнали сме да виждаме света в черно и бяло, да виним другите за собствената си некадърност, да обиждаме другия, вместо да се вгледаме в себе си, да се перчим, когато не знаем отговора. 

Имам чувството, че мнозина са изпуснали курса по политическа култура. А ораторското изкуство е особено важно в правото, политиката, философията, социологията, а и в живота. 

Ние не разбираме нюансите, намеците, тълкуваме деликатността на критиките като лична победа. Нямаме чувството за хумор, но онова незлобливото, което освежава речта и дава по-голяма възможност да се разбере най-важното, основното.

Гиньо Ганев

Спомняте ли си Гиньо Ганев какъв майстор на словото беше? Да виждате в това, а и в предишното Народно събрание някой, който да умее да разведри обстановката, когато разговорът не върви и е навлязъл в глуха улица?

Днес сблъсъкът е на личностна основа, допълнително обременен от политическите различия. 

Своите позиции всички обясняват с някакви измислени червени линии. Единственото, което ги интересува, е как ще се отразят едни или други техни решения при предстоящите нови избори.

Защото те ги очакват, желаят ги с надеждата, че ще се представят по-добре. И никакви държавни интереси не ги вълнуват.

А какви кадри подготвя днешното образование! То е първото нещо, което катастрофира след 1989 г. 

Ще дам един личен пример. Поканиха ме да бъда арбитър на едно състезание между учениците от два седми класа, два отбора. Единственото, което чух да произнесат гласно, бе да се представят с имената си. След това извадиха таблетите. Все едно бяха поставили една срещу друга две риби. Как ще се научат да говорят тези деца? Как ще спорят? Та нали в спора се ражда истината.

При всичките кусури и грехове на комунистическата система тя създаваше, възпитаваше и селектираше качествени личности по всички етажи на социалната пирамида – учени, преподаватели, инженери, архитекти, медици и т.н. Просто онази партия имаше нужда от елитни кадри и ги намираше по най-добрия начин. Сега, повече от три десетилетия, методично и садистично началниците ни опростачават, зомбират и манипулират.

Истината е, че в България след 10 ноември бе наложена диктатурата на невежеството, която произвежда безпогрешно всевъзможни недоразумения с дипломи и биографии без никакво реално покритие. Независимо дали става дума за царски юпита или за харвардци. Но дефицитът на истински личности е смъртоносен за обществото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече