Тръгнаха тайни совалки между партиите за президентска република

0

Тайни совалки между партиите текат от известно време, съобщи за „Галерия“ отлично информиран източник. Според него партиите се боят да признаят безсилието си в патовата ситуация след изборите и търсят някакво друго решение. Те се надявали да не се отиде към поредни избори за обикновено Народно събрание, тъй като социологическите проучвания показват нагласа, твърде сходна с резултатите от последния парламентарен вот.

В разговорите за президентска република не участвали нито лидерите на партиите, нито най-видните членове на ръководствата им, а хора, минаващи за „сиви кардинали или близки до тях“.  Те обсъждали както технологията за реализация на замисъла, така и евентуалните плюсове, които да бъдат тиражирани в медиите. Подобно лансиране се прави периодично, но сегашната кампания започната от Слави Трифонов в края на август, като неговата идея беше да се свика референдум за формата на държавно управление.

Миналата, седмица пък Тошко Йорданов заяви, че е по-добре България да е президентска република. Той очаква гражданите да решат това на референдум. Йорданов изтъкна, че след преминаването към президентска република ще има кой да носи отговорност и кой да осъществява контрол от едната власт към другата.

„В момента МС управлява НС и няма никакъв контрол.“

Повечето политически сили обаче реагираха тогава с откровено отрицание на тази възможност. С какво днес ситуацията е по- различна? На първо място с това, че на всички е ясно колко безплодни са усилията за намиране на общ език и за стабилизиране на политическата система. Проточилите се месец и половина следизборни пазарлъци не доведоха до никакъв резултат – все още няма съгласие за някакво, макар и временно мнозинство, което да подкрепи правителство с цел поне зимата да се изкара без сътресения. Неразбирателството между партиите не би било кой знае какъв проблем, ако поне 3 от тях можеха да съставят кабинет. И тъй като това в момент не е възможно, се търсят някакви други решения. Разговорите текат доста мудно, дебатира се по всякакви детайли, ръсят се обвинения и на практика няма реален диалог между парламентарно представените политически сили. Дори такава важна тема като държавния бюджет не беше в състояние да ги накара заедно да потърсят решение. Дори законите, нужни, за да усвоим парите по Плана за възстановяване, не успяха да вразумят наострените един срещу друг политици, които използват всяка ситуация, за да си правят пиар, подозрително наподобяващ предизборна кампания.

Според наблюдатели идеята за президентска република е  просто поредната димка

за отклоняване на вниманието и всъщност никой не желае промяна на конституцията. Тази версия се базира на факта, че официално становище за президентска република няма от нито една политическа сила. Не е защитена публично и от никой лидер на партия.  Даже напротив, Корнелия Нинова категорично обяви, че „парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази“.

Тя изрази и опасенията си, че Радев твърде дълго управлява със служебни правителства, в което може да се долови намек, че хора около президента са архитектите на тази промяна. Това се потвърди и от интервю на евродепутата Иво Христов, бивш началник на кабинета на Радев, който провъзгласи президентската република за единствен изход от създадената ситуация. Че хората около Радев работят за такава промяна, е повече от видно. Самият президент има пряк интерес, защото по сега действащата конституция вторият мандат му е последен, няма право на трети. 3апознати обаче определят като силно заинтересован от президентска република е Бойко Борисов. Макар и да предпочита съвсем откровено изпълнителната власт, лидерът на ГЕРб виждал потенциал за развитие и при президентска република, а неговите хора били инструктирани да не коментират идеята публично.

Борислав Цеков, бивш депутат и доктор по конституционно право, обяви в интервю, че „идеята за президентска република е мечтата на родната олигархия. Защо- то тогава „копчето“ на управлението е в един човек и ако контролираш този човек, значи контролираш управлението“.

Подобна позиция изразяват и редица дългогодишни политически анализатори. Според проучване на „Галъп“ обаче едва 1/4 от българите искат тази форма на държавно управление, а близо половината са против президентска република. Колкото и да е неработещ в момента българският парламент, той си остава предпочитан от повечето хора у нас. Това би трябвало да задейства червената лампичка в главите на онези, които кроят планове за Велико народно събрание и за промени в основния закон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече