ПП и ДБ обявиха готовност за правителство на малцинството

0

Кирил Петков поиска да се отнеме властта на Радев да се намесва в назначенията в сектора за сигурност, пише „Сега“.

ПП и ДБ направиха директна обща заявка за съвместно управление чрез правителство на малцинството. Това стана на съвместен брифинг на лидерите на двете формации, който се проведе на обед в парламента.

В тази посока те планират да действат, ако ГЕРБ-СДС се провали с първия мандат и президентът Румен Радев връчи втория мандат на ПП като следваща по големина политическа сила, както изисква Конституцията. От формацията на Кирил Петков и Асен Василев са говорили и преди за такъв вариант, но за първи път го представят като реална възможност, заедно с десницата.

ПП и ДБ обаче смятат, че този вариант ще проработи, само ако разполагат с парламентарна подкрепа за приоритетите им. Затова ще търсят гаранции за такава подкрепа от другите политически сили.

Заедно ПП и ДБ разполагат с едва 73-ма депутати, което е далеч под минимума от 121, за да бъде одобрено каквото и да било през парламента. Това означава, че непременно трябва да разполагат с чужда помощ.

КАКЪВ Е ПЛАНЪТ

Кирил Петков – съпредседателят на ПП и бивш премиер, констатира, че страната се намира в политическа безизходица след свалянето на неговото правителство. „Тук сме заедно – ПП и ДБ, за да кажем, че не може да продължава по този начин. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формиране на правителство на малцинството с ясна визия и ясен план“, декларира той. Но веднага направи уговорката, че парламентът трябва да предостави гаранции, че е способен да работи във формат на кабинет на малцинството.

Тези гаранции трябва да обхващат определени приоритети, които ПП и ДБ ще представят в Народното събрание под формата на законопроекти. Асен Василев – другият съпредседател на ПП и ексминистър на финансите, очерта големите задачи: във външен план – завършване на евроинтеграцията на България чрез приемането ни в еврозоната и в Шенгенското пространство; във вътрешен план – борба със социалното неравенство, освобождаване на бизнеса от административното бреме и политическия рекет; конституционна реформа на правосъдието, която да премахне недосегаемостта на главния прокурор. По тези задачи ще бъде внесен пакет от законопроекти.

Василев смята, че е напълно постижимо всичко да бъде прието до Коледа, при добра организация и добро желание в парламента. Той, както и другите лидери на ПП и ДБ, отказаха да коментират от кого биха търсили подкрепа, но уточни, че такава не е била искана от никого. Запитан какво биха дали на герберите в замяна на такава, бившият финансов министър отсече: „Нищо. ГЕРБ трябва да работи на ползу роду.“

По думите му, консултациите при президента са се провалили, за което смята за отговорна ГЕРБ, които определи като „импотентни да съставят кабинет“. Василев отново повтори, че няма шанс ПП да подкрепи първия мандат, и настоя, че Радев „трябва да се забърза с мандатите, за да излезе страната от това безвремие.“

ТЕПЪРВА ПРЕГОВОРИ ПОМЕЖДУ ИМ

Тепърва обаче ПП и ДБ ще водят преговори помежду си върху законодателните приоритети, защото десницата иска в тях да бъде отразено и онова, което те смятат за важно. С други думи, позициите на двете формации не съвпадат напълно.

„Правителство на малцинството в този парламент е най-лошата опция, освен всички останали – избори или правителство на базата на „хартиената коалиция“. Затова трябва да започне процес на много внимателно оглеждане на това какво е възможно да се направи и уеднаквяване на позициите помежду ни“, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

ПОДГОТОВКА ЗА УДАР ПО ПРЕЗИДЕНТА

Кирил Петков подробно изреди законодателните промени, за които настоява ПП, а от ДБ бързо уточниха, че ще бъде предмет на преговори. Тук влизат известни вече техни искания – да се оттеглят скандалите поправки на ГЕРБ-СДС в Изборния кодекс; да се ограничи с конституционни промени властта на главния прокурор; да се въведе механизъм, който да позволи шефът на държавното обвинение да бъде разследван; да се приемат законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с влизането ни в Шенген и еврозоната; приемане на нов държавен бюджет и др.

Има обаче и искане, което засяга правомощията на Румен Радев. ПП ще настоява да се въведат нови процедури за избор на председателите на службите за сигурност – ДАНС, НСО, цивилно и военно разузнаване, както и на главния секретар на МВР. Целта е, както го обяви Петков, „изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента“. Така ще се разгори отново отдавнашният спор дали държавният глава може да участва в назначенията в сектора за сигурност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече