Кабинетът тайно предложи за орден близък на Доган и Илия Павлов

0

Проф. Николай Вълканов – дългогодишен вицепрезидент на „Мултигруп“ и човекът, който плати на Ахмед Доган рекордния хонорар от 1 млн. евро, е предложен за орден „Стара планина“ – първа степен с тайно решение на правителството на Гълъб Донев. Това е втори опит предприемачът да получи отличието.

Решението е взето на 17 ноември и в изключително тревожен симптом за отстъпление от прозрачност бе укрито от обществеността – то не е било предмет на редовно заседание, за него няма съобщение на правителствената пресслужба, нито пък точка в дневния ред на някое от последните заседания. За него се разбра едва след публикуването му в системата за правна информация на правителството и първи го видяха „Флагман“(link is external). Кабинетът само предлага хора за тези отличия, а връчването им е в прерогативите на президента. Практика е ордените да се съгласуват предварително между двете институции, а и упорството на назначените от Радев правителства издават, че той също държи на отличието.

Проверка на „Сега“ в системата установи, че предложението идва от премиера Гълъб Донев, а мотивите му са преписани от първия опит да се прокара това явно много важно отличие за Вълканов. Колко е важно то личи и от първия опит кабинетът да изпълни процедурата и да изпрати такова предложение до президента Румен Радев – той беше на последното заседание на служебния кабинет на Стефан Янев, но тогава възражението на четирима министри го предотвратиха. Сега стенограма от дебатите вероятно няма да видим – на 17 ноември, когато е взето решението, не е оповестявано заседание на Министерския съвет.

Николай Вълканов е „български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование“, четем в мотивите към решението. На страница и половина са изброени всичките му научни титли, предприемачески награди и фирмени участия с едно набиващо се на очи отсъствие – на принадлежността му към „Мултигруп“, с която го познава широката общественост.

За публиката Вълканов е известен и като човека, който през 2012 г. даде чрез дъщерно дружество на „Минстрой“ 1 млн. евро консултантски хонорар на Ахмед Доган за хидровъзела “Цанков камък”. След разразилата се буря Вълканов защити хонорара така: „В България има само 10 човека, които имат познания в хидроенергетиката, и Ахмед Доган е един от тях. Той има огромни познания и изпитва повече от страст към производството на ток от вода“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече