Поетът Георги Джагаров предсмъртно за победилата демокрация: Народът ни ще бъде обречен на мизерия и нищета

0

Ето кратък, но болезнено точен откъс от предсмъртно интервю на големия поет Георги Джагаров (1925-1995):

„Реформаторите след 10 ноември 1989 г. тръгнаха по един път, който аз не одобрявам. Това е гибелен път за България. Тази тяхна политика вещае разруха и тя скоро ще се почувства.
Народът ни ще бъде обречен на мизерия и нищета, ще започне разграбване на съграденото досега.

Ще избухне нова, невиждана по размерите си корупция. Ще се развихри престъпността и проституцията. Ще се срине държавността.

Бързото сродяване с капитализма няма да донесе нищо добро за България.

Както винаги е ставало, така и сега вълната ще издигне начело слаби личности, чуждопоклонници.

Хаосът, който е започнал, ще смачка способните и талантливите.

И все по-често ще чувате по радио и телевизия едни и същи дърдорковци, в чиито мозъци няма нито една свежа мисъл“.

Патриотичен поет или приближен на тоталитарния лидер Тодор Живков говорител е бил Георги Джагаров? Драматург или политически кариерист? Широко скроен творец, който подкрепя и закриля млади творци, или противоречива личност? Това са въпроси, на които трудно ще намерим отговорите днес, когато животът ни е изпълнен с предизвикателства, с морални и политически обществени дефицити. Но дори и само със своето стихотворение „България“ (Земя, като една човешка длан…) Джагаров се нарежда до колосите на българската патриотична поезия. Стихотворение, което се рецитира и до днес на национални празници, както и през 1981 г. по време на честванията за 1300-годишнината от основаването на българската държава, в изпълнение на актрисата Ванча Дойчева.

Онези, които смятат, че е бил „казионен поет“, да си припомнят, че Георги Джагаров е автор на пиесата „Прокурорът“, която слуги на предишната власт се опитваха да спрат.

В началото на демократичните промени в страната Джагаров е един от първите партийни функционери, които публично връщат партийната си книжка.

Тогава от него се отричат и свои, и чужди. Вечно претъпканата му с ласкатели и подмазвачи маса в ресторанта на писателите изведнъж опустява. Тези, които до вчера са му целували ръка и с патос са рецитирали стиховете му, вече го подминават. Враговете и завистниците му точат перата си, топят в отровата и пишат без задръжки. Бохемът, водачът, патриотът, творецът изведнъж започва да се топи и чезне.

През 1995 г. Георги Джагаров умира на 70 години в столичната Военна болница след боледуване от рак. „Раздяла“, за която той вече е написал своите стихове, прочетени от големия български актьор Мирослав Миндов.

През 2004 г. Съюзът на българските писатели учредява на негово име ежегодна награда за патриотична поезия „Георги Джагаров“.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече