Асен Василев не отчел командировка до САЩ

0

Преговорите с „Джемкорп“ са проведени в пълна тайна и в Министерския съвет няма следа за командировката на Асен Василев в САЩ. Това става ясно от официален документ, депозиран в Народното събрание от служебния министър-председател Гълъб Донев, показа проверка на „Филтър“.

Скандалният меморандум беше подписан и прекратен от правителството на Кирил Петков. Ако беше се стигнало до договор, офшорката „Джемкорп“ щеше да овладее българската енергетика и да прави всичко в най-доходоносната област на икономиката – от проекта за батериите и лиценза на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“ през модернизация на „Топлофикация София“, използване на въглищата в Маришкия басейн за производство на синтетични горива до доставки на американски втечнен газ през интерконектора с Гърция.

Асен Василев беше в САЩ за преговорите от 14 до 18 февруари. Месец по-късно избухна и скандалът с тъмната сделка. Бившият вицепремиер е пътувал там като представител на държавата. След връщането си в България Василев не е депозирал доклад с отчет на командировките зад океана, става ясно от отговора на Гълъб Донев до депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова. В подобен случай или Василев е платил от джоба си или те са поети от някой друг.

Трифонова е питала премиера и още нещо – дали в деловодството на правителството има документи за проверката на „Джемкорп“ преди подписването на меморандума.

След проверка в масивите на Министерския съвет такива също не са открити. Скандалът с меморандума на „Джемкорп“ набра сила в последната седмица и дори беше създадена временна парламентарна комисия за разследване на случая с финансов интерес над 1 милиард. Първото заседание се проведе във вторник. На него бяха поканени за изслушване министърът на енергетиката Росен Христов и председателят на ДАНС Пламен Тончев. Наскоро стана ясно, че правителството на Кирил Петков не е възлагало проверка на ДАНС за „Джемкорп“ преди подписването на
меморандума, в който има клаузи за арбитраж, където се уреждат търговски спорове и неустойки.

Още след подписването на меморандума стана ясно, че в „Джемкорп“ има руска връзка. Един от учредителите е руски олигарх, а управителят Атанас Бостанджиев е работил за близката до Путин банка ВТБ, свързана в миналото с фалиралата КТБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече