Къде са скрити милиардите на Баневи?

0

Николай Банев и съпругата му Евгения, се превърнаха в символ на олигархията в България. Те са известни като богаташи номер едно от 25 години насам. Сериозно увеличение на сметките, лъскави партита, приватизация, фалити, демонстрация на излишен лукс, скандали, семейни драми изневери, връзки с политици. Нищо от това не е чуждо на семейство Баневи,  пише в рубриката си „Рушители на съвременна България“ вестник „Филтър“.

Приватизираха и управляваха десетки предприятия в социалистическата индустрия. Днес повечето съсипани, а тези, които все още работят, отдавна са продадени или придобити от други хора. Докато работниците им чакат заплати и обезщетения за съкращенията, Баневи са на екскурзии по екзотични дестинации, пият коктейли за хиляди и пръскат пари за хазарт, дрехи и лимузини.

Възмездието дойде през декември 2018 година, когато след няколко месеца издирване Баневи бяха докарани у нас с полет от Франция, където ги бяха арестували. Разследването срещу тях на вече закрита Специализирана прокуратура доведе до съдебно дело, което още продължава. Баневи се ответници по иск на КПКОНПИ за 140 милиона лева, натрупани незаконно само за десетина години. Фамилията на олигарсите изглежда най-зле към днешна дата, за разлика от бившите им приятели Ветко и Маринела Арабаджиеви, които все пак си стъпиха на краката след атаката и демонстрират лукс след арестите, а имат и още работещи обекти в туризма и достатъчно имоти. За разлика от Баневи. Общото между двете фамилии са офшорките.

Разследващите още търсят всички милиарди на Баневи, които са скрити в чужбина, а семейство беше сред основните герои в скандала Панамагейт.

Николай е  син на Йордан Банев- най-младият борец срещу капитализма и фашизма. По ирония на съдбата години по-късно, чак до смъртта си, Йордан Банев ще остане скромен човек, а синът му ще се развие като капиталист. След казармата Николай Банев е стругар в завод за машини в Харманли. Там е с връзки. Директор е бащата на първата му съпруга Красимира. Години по-късно Банев приватизира същия завод и бързо го приключва. Като студент влиза в комсомола и става секретар на завода. Той е един от факторите в местното ДКМС. После се мести в София където става помощник на легендарния червен велможа Красимир Премянов. Мнозина все още обясняват близостта им с забогатяването на Банев в зората на демокрацията. Пристигнал в София, младият комсомолец зарязал първата съпруга и се жени за поетесата Дочка Банева. След промените през 1990 година влиза в бизнеса. Още има хора, които го помнят на митингите на БКП след 10-и ноември- руска ушанка и топъл кожух. Легенди се разказват за това как превърнал семейния Трабант в такси и продавал резервни части за автомобили на пазара в Димитровград.

 През 1993 година регистрира първата си фирма „АКБ –  Инвестиции и сигурност“. Абревиатурата е от първите имена на съдружниците. Росен Араклиев, Костадин Костадинов и Николай Банев. Случайно или не, първите двама са служители на Държавна сигурност. Костадинов умира в катастрофа две години по-късно, а Араклиев  заминава да живее в Италия за дълго. Така компанията остава в ръцете на Николай Банев.

 Забогатяването на комсомолеца идва с приватизацията

 През 1996 година регистрира фонда „АКБ Форес“. Официално набира капитал с кредит от чешката „Фортес Инвест“  в размер на 3,5 милиона долара, които така и не връща. Затова още витаят съмнения, че това са червени пари изнесени в чужбина, с които подставени лица като Николай Банев стават едри капиталисти.

През 1996г. регистрира „АКБ Форест“. Фондът започва да събира боновите книжки на хората с рекламна кампания. Стотици хиляди им повярваха и повериха ценните си книги. С тях АКБ участва в приватизацията . Само за две години Банев става акционер в 36 държавни предприятия. Това време съвпада с управлението на две правителства, включително и това на Иван Костов. Заводите са най-големите мастодонти на тежката и леката промишленост в повечето области на България – „Елмаз“ Троян, „Динамо“ и Екотекс“  в Сливен, „Панайот Волов“ в Шумен, предприятието за хартия в Костенец, „Сердика“ в Кърджали и много други. Перлата в приватизационната корона на Баневи е химическият завод „Полимери“ в Девня, който години по-късно ще стане повод за мащабно разследване за данъчни престъпления и парене пране на пари срещу фамилията. Освен това купува красивия курорт „Русалка“ построен по френски модел, както и няколко къмпинга по Южното Черноморие.

 През годините на тяхното управление заводите на Баневи спряха работа, за постоянно или бяха продадени заради дългове,  а в туристическите обекти времето е спряло тогава, кога са построени по времето на социализма. Всичко това не е случайно. Публична тайна, че Баневи  са ограбили предприятията си, включително и нарязването им за скрап, стана ясно през 2018 година, когато започна акцията и бяха обвинени за престъпления.

Тогава Специализираната прокуратура, службите за сигурност и НАП влязоха във  фирмите на Баневи, които бяха докарали всички заводи до фалит, апетитните им активи бяха разпродадени, а останалите – изоставени. Акцията изненада мнозина. Дотогава фамилията беше считана за недосегаема. Наложи се да ги обявят за международно издирване, защото бях в чужбина. Арестуваха ги на летището в Ница, дни по-късно. А на 6 декември, именния ден на Банев, бяха докарани у нас. Последва дълъг престой в ареста и за двамата. Първо на свобода излезе Евгения Банева, а след това и съпругът й. Делото вече е в съда. Според обвинителния акт Баневи се извърши няколко тежки престъпления:

– Николай ръководил организирана престъпна група.

– Евгения Банева е участник, както и майката на Банев – Мария.

– Длъжностно присвояване на пари и вещи от „Полимери“, „Елма“, химически завод „Панайот Волов“ и Топлофикация Казанлък АД.

Общият размер на доказаните според прокуратурата кражби е 85 милиона лева.

– Неплащане на данъци в размер на 4,3 милиона лева от дейности на техните фирми

-Пране на пари в свободно големи размери 590 милиона евро.

Разследването за просто продължава и делото не е не е само в съда незаконно притежаване на оръжие

 Делото срещу Баневи започна преди три години в Специализирания наказателен съд, а сега е в  Софийски градски. От всички 200 свидетели са разпитани една 11. Срещу тях има и гражданско дело на КПКОНПИ  за отнемане на имущество за 140 милиона лева. То е в Окръжен съд Бургас. Комисията претендира за имоти по цялото Черноморие, включително къмпингите по Южното Черноморие, луксозната яхта на фамилията, акции и дялове на фирми, златни накити и скъпоценни камъни.

 Опасни връзки с политици

До ареста си, а и след това Николай Банев демонстрира близки отношения с много политици, които накрая се отказа от него заради многото проблеми, които носи близостта им с Банев.

По времето на правителството на Беров през 1994 година Банев е близък с министри в няколко кабинета, апогеят му е свързан с любимата червена партия по времето на Тройната коалиция. Чест гост, забелязван по партитата на Баневи е бившият ковчежник на БСП Димитър Дъбов. През 2006 година Банев се жени за дългогодишната си любовница Евгения в София, а кум  е лично тогавашния кмет Бойко Борисов. По времето на ГЕРБ Банев участва в няколко правителствени делегации в чужбина за среща с бизнеса зад граница. От 2006 година започва да говори срещу Борисов и да го обвинява за залеза на бизнеса си, който отдавна е съсипа заради лошото управление и присвояване на пари за поддържане на луксозния живот на семейството. През 2016 година Банев се пробва и за президент, печели малко над 4000 гласа, точно колкото и русенския гангстер и виден протестър Бисер Миланов-Петното.

 През 2019 година докато беше задържана в ареста Евгения Банева се кандидатира за евродепутат. Издигна я партия БНО, която беше ракията носител на Васил Божков на изборите през април 2021 година.  Банева регистрира мижав интерес у  гласоподавателите. Истинската причина за кандидатурата беше съвсем ясна- още тогава.  Да я освободят от ареста. По същия начин миналата година кандидати за депутати бяха Миню Стайков и Ветко Арабаджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече